ZORAN MILANOVIĆ: “Da sam ruski čovjek mi govori netko tko je Rusima prodao Agrokor? Time su se služili OZNA, UDBA i KOS”

Predsjednik Zoran Milanović ponovio je u srijedu je svoje protivljenje obuci ukrajinskih vojnika na hrvatskom teritoriju, a to što ga premijer Andrej Plenković naziva ruskim čovjekom smatra “opasnim”.

Milanović je dan ranije rekao da ne podržava obuku ukrajinskih vojnika na hrvatskom tlu te je najavio da će blokirati takvu odluku.

Glavni razlog za protivljenje obuci Ukrajinaca je taj što Milanović ne želi „dopustiti da šačica šarlatana i ljudi koji gledaju samo svoje interese Hrvatsku uvlače u bilo što osim što je minimum korektnosti i solidarnosti koji je Hrvatska već pokazala”, rekao je predsjednik u Splitu.„Hrvatski vojnici nisu školovani da bi vodili tuđe ratove, to nije naš rat“, nastavio je.

Naglasio je kako se Hrvatska nije obvezala na obuku Ukrajinaca u sklopu zajedničke politike EU-a jer ona predviđa da se u tome angažira onaj koji hoće, što Hrvatska, dok je on predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga – neće.

Premijer Plenković je, pak, danas kazao suprotno.

Šef hrvatske diplomacije “Gordan Grlić Radman zajedno s još 20 drugih ministara vanjskih poslova država članica EU-a iskazao načelnu spremnost Hrvatske da sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika, a uz Hrvatsku je još 12 zemalja iskazalo spremnost da ta obuka bude na teritoriju njihovih zemalja”, kazao je Plenković.

“Ovdje se ne radi ni o kakvom ulasku Hrvatske u rat, ni o kakvom dolasku rata u Hrvatsku. Radi se o politici Hrvatske u okviru širih aktivnosti EU-a kroz misiju pomoći”, rekao je Plenković i kazao da je “zgrožen” predsjednikovim izjavama.Ustraje li Milanović u svome protivljenju, premijeru će trebati dvotrećinska saborska većina da to zaobiđe.

Milanović smatra da je to moguće. „Ja priznajem instrumente demokracije, ali na meni je da ozbiljno upozorim na retardiranost takve politike i onaj koji za to glasa, u ovoj situaciji, za mene nije normalan“, rekao je.

U tom kontekstu ponovno je kritizirao što se Hrvatskoj ne dopušta da bude dio EUFOR-ove misije Althea u BiH u kojoj sudjeluje više od tisuću vojnika iz 20-ak zemalja.

“Plenkovićeve udbaške metode”

Na optužbe premijera i drugih da radi za Rusiju, Milanović je kazao kako „to nije njegov svijet“ i da nije povezan ni s Kijevom ni s Moskvom.

Sarkastično je dodao da ga ruski predsjednik Vladimir Putin „sigurno obožava“ jer je njegovom kritičaru Gariju Kasparovu, šahovskom velikanu s hrvatskom adresom, kao premijer dao državljanstvo u tjednu kad je Putin anektirao Krim.

Plenkovićeve optužbe da radi za Rusiju usporedio je s metodama „kojima su se služili UDBA, OZNA i KOS“.

Optužiti nekoga „da radi za Putina, kojeg neki smatraju Hitlerom, to je opasno, to ne govoriš“, naglasio je Milanović.A meni to govorio premijer koji je „Rusima predao Agrokor“, kazao je.

„Daš im sve, tvoji se nakradu, a onda nekome govoriš da je ruski čovjek“, zaključio je.