Znate li da i zbog ovog trivijalnog prekršaja kojeg svi radimo možete u Njemačkoj ostati bez vozačke?

Vozač koji je u godini dana počinio više od 150 prekršaja parkiranja nesposoban je za vožnju i može mu se oduzeti vozačka dozvola. Tako je odlučio Upravni sud u Berlinu (Az. VG 4 K 456/21). Time je odbio tužbu muškarca protiv oduzimanja vozačke dozvole od strane Državnog ureda za civilnopravne poslove.

Prema podacima suda, ured je u srpnju 2021. doznao da su protiv tog muškarca u godinu dana vođena 174 prekršajna postupka zbog prometnih prekršaja. Među njima je 159 prekršaja parkiranja i 15 prekršaja prekoračenja brzine. Nakon saslušanja tužitelja, vlasti su mu oduzele vozačku dozvolu. Protiv toga je prigovorio da su prekršaje s tri vozila registrirana na njega počinile druge osobe. Profesionalno je ovisan o vozačkoj dozvoli.

Upravni sud to nije prihvatio. Tijelo je s pravom pretpostavilo da je tužitelj nepodoban. Istina je da se lakši prekršaji u cestovnom prometu uglavnom ne bi trebali uzimati u obzir pri ocjeni sposobnosti za vožnju. To je međutim drukčije ako vozač “očito ne želi” poštovati određene propise u interesu urednog javnog prometa. Ovdje broj prekršaja, od kojih su gotovo svi počinjeni u naseljenom prostoru, izaziva sumnju u podobnost tužitelja.Također nije važno jesu li i članovi obitelji odgovorni za prometne kazne. Svatko tko iz brojnih obavijesti sazna da ljudi koji svojim vozilom kontinuirano krše prometne propise, a ništa ne poduzimaju, pokazuje “karakterne mane”.

Muškarac žalbu na presudu može podnijeti Višem upravnom sudu Berlin-Brandenburg, prenosi Fenix Magazin.