Žena (69) lažno dojavila da je postavljena bomba u Umagu

Osumnjičena je jučer privedena u prostorije PU istarske i ispitana, a jutros je privedena pritvorskom nadzorniku.

 

Istarska policija je nakon kriminalističkog istraživanja privela 69-godišnju hrvatsku državljanku, osumnjičenu da je 25. lipnja na dva broja telefona poslala poruke da je u turističkom naselju na području Umaga postavljena eksplozivna naprava, priopćeno je u četvrtak.Umaški policijski službenici utvrdili su da je 69-godišnjakinja počinila kazneno djelo lažne uzbune, na način da je 25. lipnja oko 19,40 sati na dva broja telefona poslala poruke u kojima je navela da je u jednom turističkom naselju u Umagu postavljena eksplozivna naprava, naveli su iz Policijske uprave istarske.

Na mjesto događaja odmah su stigli policajci i djelatnici protueksplozijske zaštite koji su pregledali turističko naselje, pogotovo prostor u kojem se trebao odvijati jedan organizirani događaj s većim brojem sudionika. U turističkom naselju nisu pronašli nikakav sumnjiv predmet i utvrdili su da je riječ o lažnoj dojavi.

Policija je utvrdila identitet mogućeg počinitelja i u suradnji s Odjelom organiziranog kriminaliteta PU šibensko-kninske proveli izvide. Utvrdili su kako je za lažnu dojavu o bombi odgovorna upravo 69-godišnjakinja.

Osumnjičena je jučer privedena u prostorije PU istarske i ispitana, a jutros je privedena pritvorskom nadzorniku.

Policija upozorava građane da upućivanje poziva ili poruka o lažnim dojavama za bombe nije ‘bezazlena šala’, već je riječ o kaznenom djelu, za koje je propisana kazna zatvora do tri godine. ‘Kazneno djelo lažne uzbune čini onaj tko lažno obavijesti policiju ili drugu javnu službu, koja osigurava red ili pruža pomoć, o događaju koji iziskuje hitno djelovanje te službe’, navode iz policije.‘Svaka takva dojava zahtjeva angažiranje hitnih službi, što može izazvati probleme jer dok policija ili druge službe tragaju za mogućom eksplozivnom napravom, možda upravo u tom trenutku netko doista treba pomoć policije’, dodaju.

 

 

24sata.hr

Foto: Glasistre.hr