Zanoktice nisu bezazlene, mogu dovesti do potpunog gubitka nokta! Ovaj narodni lijek može pomoći

Zanoktica je upalni proces na korijenu nokta, a nastaje pucanjem uskog orožnjelog dijela kože koji pokriva korijen nokta.

Nastaje zato što nokat raste brže od kožice oko nokta, zbog čega dolazi do njezina razvlačenja i pucanja te stvaranja ranica. Kožica oko nokta ubrzo natiče i jako se zacrveni, često uz jake bolove popraćene pucanjem.

Zanoktice se uglavnom tretiraju svakodnevnom hidratizacijom, međutim u slučaju gnojnih zanoktica potrebno je potražiti pomoć liječnika.Važno je da ne uklanjate zanokticu jer je tada taj prostor širom otvoren za razne bakterije. Rezanje kožice na noktu također može dovesti i do pojave bijelih točkica ili crta. Ako dobijete bakterijsku infekciju u tom području, ona može ugroziti rast nokta, a u najekstremnijim primjerima čak i do potpunog gubitka nokta.

 

Narodni lijek od sljeza

50 g crnog sljeza preko noći ostavite u hladnoj vodi. Ta se voda prije spavanja grije i rabi za kupku ruke ili noge u trajanju od 20 minuta.

Ako se čuva na hladnom, može se upotrijebiti još dva-tri puta. Upaljeni korijen nokta namažite nevenovom mašću i preko toga stavite oblog od švedske grenčice.

 Oštećene nokte namažite sokom luka ili ljutića

Prepolovite luk i njime češće trljajte nokte. On se može i iscijediti.

Možete uporabiti i sok žabnjaka ljutića koji raste na rubovima šuma i livada. Otvorite debelu stabljiku okruglog presjeka i njenim sokom češće mažite nokte.

 

Mažite dok ne riješite problem.