ZAHVAĆA 785.000 HRVATA! Milanović održao sastanak, predstavljena važna mjera za pomoć: ‘Izdvojili smo četiri skupine’

Održao se sastanak predsjednika Zorana Milanovića i njegova Ekonomska savjeta na temu inflacije i politike ublažavanja inflatornih pritisaka.

 

Velibor Mačkić, posebni savjetnik Predsjednika Republike za ekonomiju, predstavio je nakon sastanka ciljanu mjeru koju će predložiti Vladi kao pomoć najugroženijim građanima.“Izdvojili smo četiri skupine, to su prije svega korisnici nacionalne naknade za starije osobe, korisnici zajmačene minimalne naknade, korisnici dječjeg doplatka i primatelji niskih mirovina. Ta bi se vrsta pomoći, koja bi bila ciljana zbog porasta cijena hrane i energije, odnosila na 785.000 ljudi. Ako bi se išlo s praćenjem upravo rasta tih kategorija, uz pretpostavku da bi taj porast bio pet posto, dolazimo do izdataka od 25 milijuna kuna do 30 milijuna kuna na mjesečnoj razini”, kazao je Mačkić.

Inače, kako je napomenuo, svi ti korisnici već su identificirani, a potrebno je samo odabrati modalitet isplate sredstava. Mačkić predlaže da se to učini direktnom uplatom na račun.

Upitan za mišljenje o Marku Primorcu, koji bi trebao zamijeniti Zdravka Marića na funkciji ministra financija, Mačkić je kazao da su oni kolege s Ekonomskog fakulteta, ali da nisu na istoj katedri pa se ne poznaju vrlo dobro.

“Nemam očekivanja, vjerujem da će i ovaj dati sve od sebe kao što je prethodni dao. Kolega je s katedre za financije, ja sam s katedre za ekonomsku teoriju. Evo da vam usporedim, vi ste novinar pa onda znate osobu u računovodstvu, ali ne znate puno više od toga”, poručio je.

  

Dnevno.hr | Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX