Za što ga terete: Tolušić čupao već posađeni vinograd kako bi dobio europske milijune?

Istražitelji su jutros upali u kuću bivšeg ministra Tomislava Tolušića koji je uhićen sa zaposlenikom Ministarstva poljoprivrede. Radi se o prijevari i zloporabi položaja vezano uz natječaje u vinskom sektoru.

 

Uz novac za vinariju za koje je dobio 2,5 milijuna kuna europskog novca, Tolušića se izgleda tereti za još jednu prevaru tešku oko dva milijuna kuna. Lani se Tolušić prijavio za poticaje koje su mogli dobiti samo oni koji sade nove vinograde, a njegov je u to vrijeme već bio posađen.

Prema priči koju je krajem prošle godine objavila RTL Potraga, Tolušić je naknadno iščupao već posađeni vinograd kako bi pokušao dobiti poticaje. I u tome mu je, navodno pomogao Željko Ferenc iz Uprave za podršku razvoju poljoprivede. Neslužbeno, on mu je pomogao i prikazati da Tolušić ima 50 posto svog novca za ulaganje u vinariju iako ga u trenutku prijave nije imao.

 

Video: Policija odvodi Tolušića iz vinarije

O cijelom slučaju oglasio se i PNUSKOK

Navodi da su istragom obuhvatili dvoje ljudi s područja PU virovitičko podravske, a radi se o bivšem dužnosnika i zaposlenika tijela državne uprave.

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta (subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja).

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su dvije osobe s područja Policijske uprave virovitičko-podravske, jedan bivši državni dužnosnik i jedan zaposlenik tijela državne uprave.

U tijeku je provođenje više dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policija će protiv osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu Uredu europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj, kada ćemo biti u mogućnosti objaviti priopćenje s više detalja.

 

 

24sata.hr | Foto: Pixell