Vučić uoči Dana pobjede: ‘Obranit ćemo Srbiju i pobijedit ćemo! Nemojte nam više prijetiti’

Na Trgu slobode u Novom Sadu održana je središnja manifestacija povodom “Dana sjećanja na prognane i žrtve zločinačke akcije Oluja” na kojoj je bio prisutan i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i visoki dužnosnici Srbije, Republike Srpske i Srpska pravoslavne crkve.

Kako piše Kurir, “u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije iz Hrvatske je protjerano oko 250.000 Srba, a više od 1.700 ih je ubijeno ili nestalo.”

Aleksandar Vučić rekao je da se devetu godinu obilježava “teški zločin i najveće etničko čišćenje od Drugog svjetskog rata”.“Ovo je deveta godina kako obilježavamo teški zločin i najveće etničko čišćenje nakon Drugog svjetskog rata. Dva su razloga zašto smo sada ovdje. Prva je tuga, zbog ubijene djece, žena, staraca, 250.000 prognanika. Drugo je da se ta svjedočenja čuju”, rekao je Vučić.

Vučić kaže da je Srbiji nametnut osjećaj krivnje zbog 18 godina zanemarivanja sjećanja na srpsko stradanje. “Vlastiti smo narod opteretili vječnim osjećajem krivnje, svaki smo zločin opravdavali. Čak su nam i ime promijenili, zvali nas “hrvatskim Srbima”, “bosanskim Srbima”, “kosovskim Srbima”, a mi smo samo Srbi i nema razlike među nama. To što živimo u različitim državama ne znači da pripadamo različitim nacijama”, rekao je Vučić te podsjetio na nedavnu krizu na Kosovu i Metohiji te rekao da je svjetskim čelnicima tada rekao da “nemamo kamo”.

Podsjetio je na “sramotan odnos prema Krajišnicima od strane vlasti 1995. godine” i dodao da Srbija “nikada neće zaboraviti patnju krajiškog čovjeka”. “Mogu udarati koliko žele, ali mi više nemamo kud”, rekao je i dodao da će Srbi čuvati i braniti svoju zemlju. “Obranit ćemo je i pobijedit ćemo i nemojte nam više prijetiti. Oguglali smo na vaše prijetnje”, rekao je.

“Danas smo ovdje kako bismo pokazali da Srbija više nije šaka zobi i da nema namjeru savijati glavu i potvrditi im da zabranjeni grad Jasenovac i Oluja, nisu mit, već činjenice s kojima živimo”, rekao je te dodao da “Srbija neće šutjeti i praviti se mrtva kada je netko pokušava ubijati i protjerivati njezine ljude”.

“Godinama šaljemo poruku da više neće biti Oluja i danas to ponovo radimo”, rekao je Vučić.“Oluja je ranila srpski narod, teško je ranila, ali je Srbija dobila mnogo dobrih ljudi, od kojih su mnogi ovdje među nama. Mi ćemo uvijek prihvatiti i pokajati se za zločine koje su neki učinili u naše ime, ali nikada se više nećemo stidjeti zločina koji je učinjen protiv našeg naroda”, rekao je te dodao da Srbima ne smeta “kada oni svetkuju, ali nam smeta što nam brane da se sjećamo”.

 

 

Direktno.hr | Foto: Epa