Vučić o izjavama Milanovića i Đukanovića: ‘Nemaju se čime baviti, Srbija im je jedina tema’

Ustvrdio je kako “uvijek ima pomalo zavisti iz država regije i pokušaja da se Srbija okrivi”, jer je “bit u tome da je Srbija na dobrom putu, dobro radi i ima rezultate”

Srbijanski predsjednik poručio je u petak, reagirajući na jučerašnje izjave predsjednika Crne Gore i Hrvatske tijekom tiskovne konferencije u Zagrebu, kako za njih nema ni jednu uvredljivu poruku, te da će im nastaviti pružati ruku, a njihove je ocjene nazvao “napadima”.

U jednosatnom intervjuu iz Istanbula, gdje će se u subotu sastati s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, Aleksandar Vučić je za provladinu komercijalnu TV Pink rekao u “povodu uvreda na račun Srbije i mene osobno”, da će Srbija “nastavljati pružati im ruku, koliko god oni napadali”, ali da Srbija “neće dopustiti da je primoraju da odustane od svog pobjedničkog puta”.“Imam samo jednu jasnu i preciznu poruku – Srbija će se nastaviti baviti svojom ekonomijom i napretkom i rastom i bit će sve uspješnija. I neće vam Srbija ni na koji način odgovarati šovinistički ili bilo kojim drugim porukama”, poručio je Vučić.

On je istaknuo da Srbija želi “najbolje odnose i s Crnom Gorom i s Hrvatskom”, ali je nitko neće primorati da mijenja ono što je dobro učinila kako bi “konačno mogla sustići i prestići druge”.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u četvrtak je istaknuo sumnju “u stvarne ciljeve beogradske politike kad je u pitanju članstvo u EU-u”, naglasivši kako je put prema članstvu “jako težak” jer su to “nova pravila igre” koja zahtijevaju “pravu demokraciju” u kojoj nema varanja niti privatnih medija u službi vlasti.

Komentirajući nedavni posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Srbiji na samom kraju njezina mandata, Milanović je rekao: “nešto s tobom nije u redu ako te prečesto posjećuju”, ocijenivši da su posjećivali i Miloševića “i bio je sjajan partner”, a “onda ga više nisu posjećivali”.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović, čija je Demokratska partija socijalista (DPS) prošle godine izgubila vlast u Crnoj Gori nakon tri desetljeća, za novu je vladu u Podgorici rekao da ne radi u nacionalnim interesima te da je u službi Beograda i njegove “velikodržavne” i “profašističke” politike.“Srpski svijet”, sintagmu koja se sve češće može čuti od srbijanskog vodstva, posebno ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina, nazvao je eufemizmom za velikosrpsku politiku.

Vučić je u intervjuu rekao kako je on u posljednjih 20 dana “jedina meta i tema” napada crnogorskog predsjednika i hrvatskih medija.

“Bit je u tome da je Srbija na dobrom putu, dobro radi i ima rezultate. Kada nemate svojih rezultata, onda morate napadati neke druge”, ocijenio je Vučić.

Ustvrdio je kako “uvijek ima pomalo zavisti iz država regije i pokušaja da se Srbija okrivi”, jer je “bit u tome da je Srbija na dobrom putu, dobro radi i ima rezultate”.

Istaknuvši kako “nije nimalo fasciniran porukama” poslije susreta Milanović-Đukanović u Zagrebu, Vučić je ocijenio kao se oni “nemaju čime baviti osim Srbijom” koja im je “jedina tema”.

Vučić je istaknuo nužnost dobrih odnosa s Hrvatskom koje, po njegovoj ocjeni, “treba postaviti na racionalne osnove”.

On je ustvrdio da ne vidi “ozbiljnije probleme u tim odnosima”.Vučić drži i da je “nužno potreban dogovor s Bošnjacima, tko god vodio Srbiju”.

“Bit je da mi ne želimo mijenjati granice već samo imati dobre odnose s BiH, prijateljske i bratske odnose s Bošnjacima, ali nam nemojte zamjerati što volimo RS, kao što i vi volite Novi Pazar, Sjenicu i Tutin”, općine u Srbiji većinski naseljene Bošnjacima.

Komentirajući politički trokut Beograd-Zagreb-Sarajevo, Vučić je rekao da ima “mnogo toga teškog u povijesti”, ali da se odnosi moraju učiniti racionalnima. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.