VUČIĆ O HRVATSKOJ: ‘Ta mala zemlja ne smije postojati’

Odnosi Hrvatske i Srbije oduvijek su bili opterećeni raznim pitanjima i problemima iz bliže ili dalje prošlosti te ti odnosi, samim tim, nikada nisu bili nešto posebno. Oni su dodatno pogoršani tijekom i poslije Domovinskog rata kada smo svi zajedno svjedočili brojnim zapaljivim izjavama.

U njima nekako prednjači predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji svako malo, često i ničim izazvan, spominje Hrvatsku. Sve to dovelo je da su međusobni odnosu Hrvatske i Srbije danas na prilično niskoj razini.

U bezbroj izjava Vučića o Hrvatskoj probali smo izvući neke od njih koje možda i najbolje pokazuju kakvi su ti odnosi danas, kakva je suradnja i kako se gleda ne nekakve zajedničke interese, prenosi Večernji list.– Hrvatska je samo radila svoj posao, sve ono što radi više desetljeća, od 1941. godine pa nadalje. Ništa se tu nije promijenilo – rekao je jučer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u Pragu gdje sudjeluje na samitu Europske političke zajednice.

U Hrvatsku ne ide na odmor

Ove godine predsjednik Srbije je kazao i kako je kao dijete, zajedno s roditeljima, dolazio na more u Hrvatsku ali da on, dok je živ, sigurno više neće na more u Hrvatsku.

– Oni građani Srbije koji već ljetuju tamo su samim time pokazali svoj stav o tome. Moj stav je da ja tamo ne bih ljetovao i to je u redu. Svatko ima svoje mišljenje i to je suština demokratskog društva”.

Isto tako ove godine mediji u Hrvatskoj i Srbiji su bili prepuni tekstova nakon što Hrvatska nije dozvolila privatnu posjetu Aleksandra Vučića Jasenovcu. On je tada govorio kako je je želio samo položiti cvijet u spomen stradalima u tom ustaškom logoru.– Što mislite zašto su u javnost puštali one sramotne priče iz Petrinje želeći me uplašiti, da kažem da mi ne pada napamet ići u Jasenovac? Pogledajte tajming. Što bi bilo u EU-u da izmislimo da je Plenković tukao zarobljenike i radio ne znam što, kakav bi to skandal bio? Oni su to ne samo izmislili, nego osmislili cijelu akciju misleći da će moći proizvesti učinak kod mene, uplašiti me da ne tražim odlazak u Jasenovac. Za mene je u Hrvatskoj važan Jasenovac, Jadovno, Smiljane… To je ono kad su Teslu proglasili Hrvatom iako s hrvatskom veze nema – rekao je tada Vučić.

Kazao je i kako smatra da je osobna kampanja mržnje protiv njega očito orkestrirana iz vrha hrvatske vlade ali i da nema problema s tim.

– Oni imaju template tekstove protiv mene, nemam problem s tim, o njihovim sposobnostima neću govoriti. Zamislite mene tako glupog, ludog, nikakvog iz onog vijeka poslije toliko stotina godina stigao Hrvate po visini BDP-a, tako glup uspio osigurati suficiti u trgovini s Hrvatskom, kakvi bi rezultati bili da sam finiji – rekao je Vučić.

Nakon odlikovanja koje je uručeno Vojislavu Šešelju, čelniku Srpske radikalne stranke, Vučić je imao uživo „okršaj“ i sa hrvatskim novinarima.

– Od koga je odlikovan? Od jedne eparhije. Pa, vi svaki dan odlikujete one koji su ubijali Srbe, o njima pravite filmove, a na to nimalo niste osjetljiviji – rekao je tom prilikom Vučić.

Spomenuo je Hrvatsku i u vrijeme jedne od konferencija inicijativ0e Otvoreni Balkan.-Kad su to Hrvati imali svoj stav, osim negativnog prema Srbiji, a ne stav čopora?! Ja mislim da su Hrvati u jednoj stvari u pravu, najgore je da nemaš svoj stav. E, kad mi budu pokazali za što su imali svoj stav, osim negativnog prema Srbiji, a ne stav čopora… Ja ga nisam zapazio – rekao je tada Vučić.

U više navrata je, dok je spominjao Hrvatsku, govorio i o tome kako su na početku Drugoga svjetskog rata nacisti u Zagrebu dočekani od strane velikog broja građana i sa cvijećem.

– Nacisti su bombardirali Beograd, ali su ušli u Zagreb i dočekao ih je narod i formirali su novu državu, novu nacističku marionetsku državu, Nezavisnu Državu Hrvatsku, koja je obuhvaćala cijelu Bosnu i Hercegovinu i velike dijelove današnje Srbije. Glavni zadatak im je bio istrijebiti sve Srbe – rekao je Vučić.

 

Priznajem.hr