VOZAČI NEMAJU POJMA ŠTO ZNAČI OVAJ ZNAK U AUTIMA: Jeste li i vi među njima?

Istraživanje simbola na kontrolnoj ploči automobila pokazuje porazne rezultate.

Znate li koji sve simboli i lampice svijetle na kontrolnoj ploči? Istraživanje je proveo www.confused.com prema kojem je najprepoznatljivija ikona na ploči s instrumentima znak za nisku razinu goriva u spremniku koju je prepoznalo 91 posto ispitanika.

Međutim, iznenađujuće, 35% ispitanika nije prepoznalo znak ABS, 32% nije prepoznalo simbol niskog tlaka u gumama, a 29% nije prepoznalo indikator zračnog jastuka.Rezultati su još lošiji za električna i hibridna vozila, koja imaju još specifičnije simbole. Simbol “električnog kvara” većina ispitanika nije prepoznala – čak 80 posto.

Ova ikona, koja upozorava na kvar na bateriji, motoru ili ožičenju, nalazi se samo na električnim automobilima, pa je donekle i razumljiva, budući da većina vozača u EU još nije imala izravan kontakt s električnim automobilima.

Gotovo četiri od pet vozača u EU (77%) nisu prepoznali svjetlosni indikator ‘proklizavanja’ koji omogućuje hibridnim vozilima da zadrže svoju brzinu i drugi je najčešće krivo shvaćen simbol na kontrolnoj ploči. EV način rada, svjetlo koje se pali kada je automobil u potpuno električnom načinu rada, zauzima visoko mjesto među zbunjujućim simbolima, a 60% ispitanika ne zna njegovo značenje.

Odmah iza nje, s 59% netočnih odgovora, nalazi se oznaka ograničenja snage motora koja se prikazuje simbolom kornjače, svojevrsnim pandan oznaci praznog spremnika goriva, kada je baterija električnog automobila gotovo prazna.