Visoki predstavnik za BiH obratio se građanima Bosne i Hercegovine i od njih zatražio jednu stvar

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt u subotu je uputio poruku građanima BiH koje u nedjelju očekuju neizvjesni izbori.

“Sutra ćete birati one koji će vas predstavljati u institucijama na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou – one kojima ćete povjeriti dužnost da vode ovu zemlju, rade na ispunjenju vaših potreba i nalaženju rješenja za rješavanje izazova. Pozivam sve glasače u ovoj zemlji da iskoriste ovo demokratsko pravo i privilegiju, te aktivno sudjeluju u definiranju smjer ove države za naredne četiri godine”, poručio je i dodao:

“Neki kažu da se ništa ne mijenja i da politika stoji u mjestu. Postoje mnogi nagomilani problemi koji čekaju vaše političke predstavnike da zasuču rukave i nađu rješenja, jer život ne stoji u mjestu. Vidjeli smo kroz pandemiju, rat u Ukrajini, rastuću inflaciju i nadolazeću energetsku krizu da uvijek postoje novi izazovi, a vaše institucije moraju biti u stanju da na njih odgovore. U protivnom će vaša djeca odgovoriti tako što će otići iz ove zemlje”.“Zato morate sudjelovati u sutrašnjem odlučivanju. Morate izabrati predstavnike koji će raditi za vas i za vašu djecu, za vaš prosperitet u ovoj prelijepoj zemlji. Beskrajne političke blokade moraju prestati. Ne može više biti vlāda u tehničkom mandatu. A institucije moraju raditi kako bi napokon iskorijenile diskriminaciju iz izbornog sistema ove zemlje”, istaknuo je Schmidt.

“Taj proces započinje sutra ispunjenjem vaše građanske dužnosti na biralištima, a nastavlja se brzim formiranjem vlasti na osnovu izbornih rezultata. Moj ured će pratiti ovaj proces, a ja ću intervenirati ukoliko bude neophodno kako bi osigurali da se vaša volja, kao glasača, poštuje.

Vratimo Bosnu i Hercegovinu na put ka prosperitetu kakav njeni građani i građanke zaslužuju”, zaključio je visoki predstavnik u svojoj poruci biračima u BiH.

 Foto: Epa