VIŠE NEMA POVRATKA Nešto se veliko sprema: Ruski ratni avioni i 9.000 vojnika ušlo u Bjelorusiju

Zrakoplovna komponenta regionalne grupacije trupa Unije počela je pristizati u Bjelorusiju iz Rusije, objavilo je u nedjelju bjelorusko Ministarstvo obrane.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je 10. listopada da je otvaranje fronte od strane Kijeva protiv Bjelorusije suludo s vojnog gledišta, ali Zapad gura Ukrajinu da to učini.

Napomenuo je da NATO i niz europskih zemalja razmatraju mogućnosti moguće agresije na Minsk.Lukašenko je istaknuo da se u vezi sa stezanjem zapadnih granica Unije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio o raspoređivanju zajedničke regionalne skupine trupa, a formiranje te skupine već je u tijeku.

U republiku su počeli pristizati prvi ešaloni s ruskim vojnicima koji su pripadali bjelorusko-ruskoj regionalnoj grupi trupa.

Valerij Revenko, načelnik Odjela za međunarodnu vojnu suradnju, pomoćnik ministra obrane Bjelorusije za međunarodnu vojnu suradnju, rekao je da će brojnost ruskog dijela regionalne bjelorusko-ruske skupine snaga biti nešto manja od 9000 ljudi.

Preraspoređivanje će trajati nekoliko dana. Temelj regionalnog grupiranja trupa bit će bjeloruska vojska u mirnodopskim uvjetima.