VIDEO Više od stotinu vatrogasnih intervencija u Rijeci: Izvlačili vozila, spašavali osobe, uklanjali prepreke i ispumpavali vodu

Zbog jakog nevremena praćenog obilnom kišom na području Grada Rijeke došlo je do bujičnih poplava prilikom čega je jedna muška osoba smrtno stradala. Zabilježen je veliki broj dojava o vatrogasnim intervencijama i potrebe za angažiranjem vatrogasaca na intervencijama izvlačenja vozila, spašavanju osoba, uklanjanju prepreka te ispumpavanja vode iz poplavljenih objekata.

Zabilježeno je više od stotinu intervencija na kojima sudjeluje JVP Rijeka kao i DVD-ovi s riječkog područja: “Sušak” Rijeka, Drenova, Čavle i Jelenje.

“Padaline su trenutačno stale i voda se povukla, a vatrogasci kreću s ispumpavanjima objekata. U dva sata je tijekom jučerašnjeg dana palo 140 milimetara oborine što je otprilike količina koja padne na mjesečnoj bazi. Velik problem su predstavljali šahtovi koji su neprohodni, prvenstveno zbog otpalog lišća”, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Mladen Šćulac.Kazao je i kako je najteže na području Rijeke i Općine Čavle gdje je voda ušla u objekte. “Vatrogasci su iz poplavljene riječke igraonice evakuirali djecu budući da je voda počela naglo prodirati. Također, urušio se krov od Rektorata i tamo je isto došlo do plavljenja kao i u školskom objektu u Čavlima. Vatrogasne ekipe su na terenu i rade po prioritetima te se tijekom dana nastavlja s vatrogasnim intervencijama po dojavama građana”, zaključno je kazao zapovjednik Šćulac.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance rekao je kako se Rijeka u večernjim satima u srijedu pretvorila u jezero, osobito njezini niži dijelovi, a na prometnicama je bilo i po pola metra vode. “Najviše je intervencija zabilježeno na cestama gdje su vozila ostala u vodi te smo morali izvlačiti vozila i ljude iz vozila. I sada su u tijeku intervencije ispumpavanja objekata, a sve raspoložive vatrogasne snage ostaju do daljnjeg na terenu”, kazao je zaključno zapovjednik Mance.

Veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica nevremena bilježi se i na području Istre. Radi se o intervencijama uklanjanja stabala i granja, uklanjanja zapreka i ispumpavanja vode. Zabilježeno je 18 tehničkih intervencija na kojima su sudjelovale vatrogasne snage iz JVP-ova: Pazin, Poreč i Buzet te DVD-ova: Vižinada, Labin, Oprtalj i Kaštelir-Labinci, priopćeno je iz vatrogasne zajednice.

 Direktno.hr | Foto: JVP Rijeka