[VIDEO] Uhićene medicinske sestre koje su tukle staricu o kojoj su trebale brinuti, otac osumnjičene se javno ispričao: “Neka joj sude”

Otac medicinske sestre koja je fizički napala stariju ženu, štićenicu Doma za starije i nemoćne osobe u Peći na Kosovu, javno se ispričao zbog postupaka svoje kćeri. Javnu ispriku uputio je prvenstveno obitelji napadnute, koju je, kako je pokazala uznemiravajuća video snimka, medicinska sestra šamarala po licu i udarala nogom u trbuh.

Otac medicinske sestre pritom je otkrio identitet obiju obitelji. Suprotno onom što javljaju neki srpski mediji, da su sestre tukle “srpsku staricu”, ona je isto albanske nacionalnosti, kao i medicinske sestre.„Znam da prolazite kroz teške trenutke, ali dozvolite nam da se javno ispričamo u ime obitelji Peljaj, iz Novog Sela kod Peći, vama, obitelji Nura i čitavom albanskom narodu. Uz božju pomoć, ovaj se slučaj neće ponoviti“, naveo je među ostalim otac medicinske sestre Naim Peljaj u izjavi za Kljan Kosova, spominjući „duhovnu tragediju koju je njegova kći prouzrokovala svojim nasilnim ponašanjem“.

Isprika je objavljena dan nakon uhićenja dviju medicinskih sestara Doma za starije i nemoćne osobe u Peći i objave videa na društvenim mrežama na kojemu se vidi kako medicinska sestra fizički i psihički maltretira stariju ženu. Uhićenje je potvrdila kosovska policija, uz obavijest kako su još četiri sestre suspendirane.

Na snimci koja je u kosovskim medijima glavna vijest, vidi se kako se starica pokušava braniti dok je medicinska sestra više puta udara. Javno tužiteljstvo u Peći priopćilo je da su na ovom slučaju angažirana dva tužitelja, prenijela je Nova.rs.

Medicinske sestre se sumnjiči da su počinile kazneno djelo napada.

Prema potvrdi policijskog načelnika Peći, Fadila Gašija, napad medicinske sestre na stariju osobu dogodio se 29. listopada.„Uhićene su ukupno tri osobe iz tog Centra, a slučaj se dogodio 29. listopada. Jedna osoba se tereti za kazneno djelo ‘napad’, druga za ‘pomaganje u izvršenju napada’, a treća za ‘neovlašteno snimanje’“, otkrio je u srijedu Gaši.

Otac medicinske sestre osumnjičene za napad očekuje da će pravosudne institucije pozabaviti ovim slučajem.

„U slučaju naše kćeri, tražimo da pravosudne institucije postupaju u skladu sa zakonom Republike Kosovo za kaznena djela koja joj se stavljaju na teret“, poručio je Peljaj za Kljan Kosova.

Žestoke reakcije

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Xhelal Sveçla, pozvao je da se sve osobe koje su sudjelovale u ovom, kako je rekao, ‘nehumanom činu‘, privedu pravdi.

‘Takvi akti nasilja su neprihvatljivi gdje god da se pojave, ali su posebno ozbiljni kada se događaju u institucijama za koje se smatra da nude pomoć i brigu‘, rekao je Sveçla.

Reagirala je i kosovska ministrica pravde, Albulena Haxhiu, kazavši da je šokirana te potvrdila da su neki od osumnjičenih već uhapšeni i da tužiteljstvo i policija rade na slučaju.

Gradonačelnik Peći, Gazmend Muhaxheri, kazao je da općina Peć ne upravlja nijednom ustanovom koja nudi usluge starijim osobama. S druge strane, pozvao je zdravstvenu inspekciju i policiju da se ozbiljno pozabave slučajem.Predsjednik stranke LDK, Lumir Abdixhiku, također je poručio da je ‘šokiran‘ i da, kako je naveo, ‘ovakvi događaji otkrivaju mračnu stranu društva‘.

Potpredsjednica stranke PDK, Vlora Çitaku, u svojoj je objavi na Twitteru navela ‘da nije imala snage snimku pogledati do kraja‘ i dodala da osobama koje su maltretirale staricu treba oduzeti licencu za rad i kazneno ih goniti.

Bivši ministar vanjskih poslova Kosova, Behgjet Pacolli, rekao je da se ‘nada da će ove žene imati dovoljno vremena razmisliti o svojem činu u zatvoru‘.

Organizacija ‘Ženska mreža Kosova‘ zatražila je od kosovskog ministarstva zdravlja, financija, rada i transfera i Odjela za socijalnu i obiteljsku politiku da se medicinskim sestrama oduzme licenca, a centru ‘Orenda‘ dozvola za rad jer, kako navode,na snimci se vidi da se maltretiranje događa baš u tom centru.

Komora medicinskih sestara, primalja i drugih zdravstvenih radnika u svom priopćenju navodi da ovakvo ponašanje ne priliči zdravstvenim radnicima te da direktno utječe na ugled zdravstvene zajednice. 

Priznajem.hr