VIDEO Plenković o Krimskoj platformi: Biti uz Ukrajinu znači biti na pravoj strani, bio je to pravi potez

Premijer Andrej Plenković uvodno se obratio javnosti na još jednoj sjednici Vlade u četvrtak na kojoj je govorio o Krimskoj platformi u Zagrebu.

“Čestitam Saboru na suorganizaciji Krimske platforme koja je održana u utorak. Hrvatska je napravila tri važna cilja – još jednom smo jasno podržali suverenitet Ukrajine. Drugo, poslali smo podršku partnerstva Vrhovnoj radi… Treće da smo poslali poruku da je Hrvatska, zajedno s brojnim demokratskim zemljama, na tragu poštivanja međunarodnog prava. Isto, tako i iskaza solidarnosti. Biti uz Ukrajinu znači biti na pravoj strani”, rekao je premijer na početku.

Zadovoljan je da smo bili domaćini i da smo imali važne i visoke goste iz svih zemlja. “Mislim da je to bio pravi potez”, poručio je.Spomenuo je i Europsko vijeće.

“Važan sastanak, dominantno obilježen političkim dogovorom država članica o tri točke vezane uz plin. Prvo je dobrovoljna zajednička nabava putem jedinstvene platforme. Drugo je okvir za model kojim će se ograničiti cijena plina na način da se napravi privremeni dinamični koridor gdje će se regulirati cijena na način da bude prihvatljiva. Bilo je i drugih tema..”, kaže premijer.

Spomenuo je podatak koji je objavio Državni zavod za statistiku gdje su revidirali kretanje rasta BDP-a. “Svoju procjenu su revidirali na 13, 1 posto. To je druga najveća stopa rasta, jedino Irska ima višu stopu – 13,6”, navodi.

Premijer je spomenuo i sjednicu vezanu uz maloprodajnih cijena naftnih derivata. “Omogućili smo građanima povoljniju cijenu. Pratit ćemo sada dva tjedna i ponovno reagirati na način koji bi trebao ublažiti. Danas je cijena dvije kune manja, nego što bi bila da Vlada nije reagirala”.

Govoreći o Schengenu, premijer kaže kako Europski parlament 10. studenog raspravlja i glasa o mišljenju o primanju Hrvatske u schengenski prostor.“Intenzivno radimo na ostvarenju ova dva cilja u okviru integracije u EU”, navodi Plenković govoreći o Schengenu i uvođenju eura.

Od važnih političkih odluka premijer je izdvojio dogovor sa sindikatima. Kaže kako je proces koji je ostao, da oni konzultiraju svoje članstvo ili tijela, više nego afirmativan u smislu pozitivnog stava. Podsjeća pritom na detalje dogovora i rekao kako je postignut kompromis u kojemu su iskorak napravili i sindikati i Vlada.

“Dogovor je fiskalno održiv i prati ekonomsku situaciju”, kaže.

 

Direktno.hr