VIDEO Nakon razaranja krimskog mosta, Putin na teren poslao ministre, stigla reakcija iz Ukrajine: Ovo je tek početak

Spremnik s gorivom zapalio se rano u subotu na Kerčkom mostu, objavila je ruska državna novinska agencija RIA, dok ukrajinski mediji pišu o eksploziji, a na snimkama objavljenim na Twitteru vidi se željeznička kompozicija u plamenu.

Na fotografijama objavljenima na društvenim mrežama mogu se vidjeti željeznički vagoni u plamenu, a dio cestovnoga mosta propao je u vodu.

Promet je obustavljen na cestovnom i željezničkom mostu, otvorenom 2018. kako bi spojio Krim na rusku prijevoznu mrežu.“Gori spremnik s gorivom na jednom od dijelova Krimskog mosta. Lukovi nisu oštećeni”, objavila je RIA, citiravši pokrajinskog dužnosnika, no nije navela uzrok.

Izgradnja spomenutoga mosta koštala je milijarde dolara nakon što je Rusija 2014. zauzela Krim. Upravo je taj most bio istican kao potencijalna meta Ukrajine, čije snage, prema dostupnim podacima, nisu imale tradicionalno oružje koje bi ga moglo pogoditi izdaleka. Rusija je posljednjih mjeseci rasporedila protuzračnu obranu i teglenice-mamce u pokušaju da se zaštiti od ukrajinskih napada.

Agencija Reuters prenijela je izvješća ukrajinskih medija koji tvrde da se na mostu dogodila eksplozija u otprilike 6 sati ujutro, a na snimkama objavljenim na Twitteru vidi se kako gore brojni vagoni s gorivom na željezničkom dijelu mosta, dok je dio cestovnog mosta teško oštećen.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi ta izvješća i snimke.Društvenim mrežama šire se snimke trenutka eksplozije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je Kerčki most 2018. nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., koji je ranije bio pod upravom Ukrajine, što je dovelo do uvođenja sankcija i pogoršanja odnosa sa zapadom.

Rusija je u rujnu najavila aneksiju pokrajina Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižja nakon što je održala referendume, za koje Kijev i zapad smatraju da nisu nelegitimni i da su održani pod prijetnjom.Reakcije

Ruske vlasti kažu da je kamion bomba izazvao požar i djelomično rušenje mosta koji povezuje Krim s Rusijom.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže da je predsjednik Vladimir Putin primio izvješća o eksploziji na Krimskom mostu.

“Predsjednik je zadužio premijera da formira vladino povjerenstvo koje će što prije razjasniti uzroke incidenta i otkloniti posljedice”, navodi se u priopćenju.

“Također će uključivati čelnike Krasnodarskog kraja i Krima, kao i predstavnike Federalne službe straže, Federalne službe sigurnosti i Ministarstva unutarnjih poslova. Po uputama predsjednika, ministri Saveljev i Kurenkov otišli su na mjesto nesreće”.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika objavio je poruku na Twitteru nakon proturječnih izvješća o eksploziji ili požaru koji su oštetili most koji povezuje rusko kopno s okupiranim ukrajinskim poluotokom Krimom, nazivajući to “početkom”, ali ne priznajući izravno ukrajinsku odgovornost.“Sve ilegalno mora biti uništeno, sve ukradeno mora biti vraćeno Ukrajini, sve što je Rusija okupirala mora biti protjerano”, napisao je Mihajlo Podoljak.

 

Direktno.hr