(VIDEO) DAN VELIKIH ODLUKA! HDZ bira nove članove predsjedništva i stranačkog odbora, Plenković zagrmio na srpske optužnice

Opći sabor HDZ-a sa svojom 19 sjednicom. krenuo je od 10 sati u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Očekuje se sudjelovanje 2000 izaslanika, izabrati će se 10 članova predsjedništva te 40 članova Nacionalnog odbora te stranke, čime će se završiti njihov ciklus unutarstranačkih izbora.

 

Otkako je u proljeće 2020. godine aktualni premijer Andrej Plenković dobio novi mandat, do 2021. je izabranu najuže vodstvo stranke (Plenkovićev zamjenik Tomo Medved te potpredsjednici Ivan Anušić, Branko Bačić, Oleg Butković i Zdravka Bušić) te vodstvo lokalnih organizacija, novi stranački Statut predviđa po dva člana predsjedništva iz svake od pet skupina županijskih organizacija.

Čović: Pobijedit ćemo u BiH

Dragan Čović (predsjednik HDZ-a BiH) obratio se okupljenima na poziv Plenkovića.

“Veseli me da tražite nova rješenja za budućnost Hrvatske. Siguran sam da HDZ time šalje jasnu poruku što treba napraviti za Hrvatske ali i druga mjesta gdje žive Hrvati. Vjerujem da za ans puno znače demokršćanske vrijednosti te time vjerujem da će te poslati vrlo jasne poruke kako treba izgledati ovo društvo”, rekao je Čović dodajući kako je ovaj sabor poseban za BiH.

“Siguran da će HDZ BiH zajedno s vama očuvati hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. Posebno od radikalizama koji ne idu u skladu s Europom. Zajedničkim vrijednostima, snažniji investiranjem i pomoći koju dajete za znanost, kulturu, zdravstvo i gpodarstvo, možemo zaštiti. Daans BiH ima veliko iskušenje kakvo nismo imali od Daytona. I dalje nas je iznad 15% u hrvatskj te zbog pokušaja majorizacije Hrvata u BiH morali smo odgovoriti na poseban način, formiranjem sabora.” naveo je Čović dodajući kako žele odgovoriti na sva pitanja oko Bosne i Hercegovine, sukladno ustavu BiH te dobiti jednaka prava. Uvjeren je i kako će HDZ BiH dobiti izbore u toj zemlji.

“Taj naš rezultat ne mora puno značiti u središnoj vlasti i uvjeren sam da tu imamo još mogućnosti. Moramo jasno kazati da BiH nema bez hrvatskog naroda u BiH”, napomenuo je Čović dodajući kako jedino oni zagovaraju euroatlanski put BiH.

Plenković: Hvala Vam svima

Plenković se obratio i rekao kako je napor svih volontera i članova HDZ-a na lokalnoj razni jednako vrijedan.

“Posebno želim zahvaliti našim utemeljiteljima, svima koji su dali život za našu Domovinu. Medved i ja smo jučer otvorili prvi mediteranski centar za branitelje u Šibeniku. Dolazi ih još i to je pokazatelj kako se želimo zahvaliti onima koji su nam osigurali slobodu i Hrvatsku koja je danas članica Eu”, rekao je Plenković.

Komentirao je i srpske optužnice protiv pilota te rekao kako Hrvatska i HDZ neće dopsustiti Srbiji da drži kako je rekao, kvazi jurisdikciju.

“Hrvatska država i svi mi stojimo uz naše heroje”, kazao je Plenković.

Kandidati svih organizacija

Izvori iz HDZ-a ranije su otkrili kandidate koji se nadaju ući u predsjedništvo. Tu su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar ( Zagreb i Zagrebačka županija), županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović ( iz skupine koja obuhvaća Osječko-baranjsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku, Požeško-slavonsku i Virovitičko-podravsku organizaciju), župani Varaždinske i Bjelovarsko-bilogorske županije Anđelko Stričak i Marko Marušić ( Koprivničko-križevačka, Bjelovarsko-bilogorska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija), sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te ličko-senjski Ernest Petry iz Karlovačke, Sisačko-moslavačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske i Istarske županije.

Najavljeno je i kako će opći sabor HDZ-a svojim dolaskom uvećati i Manfred Weber, predsjednik Europske pučke stranke (EPP) u pratnji njegovog novog glavnog tajnika Thanasisa Bakolasa. U Lisinskom će se moći vidjeti i predsjednik Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), ujedno i zastupnika u novom sazivu srpske Narodne skupštine Tomislava Žigmanova, kao i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Tu će biti i ministar crnogorske vlade Adrijan Vuksanović, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasna Vojnić i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković.

Približavanje europskom konzervatizmu?

Pažnju javnosti privukao je i novi program HDZ-a koji navodi kako je riječ o stranci desnog centra, a koji se približio europskim vrijednostima konzervatizma svojim temeljnim načelima i odrednicama gdje je obitelj temeljna jedinica društva, uz “poštivanja svih zajednica obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi”.

Stranka se nadalje obećaje voditi i načelima solidarnosti i društvene odgovornosti te zalaganja za dostojanstvo Domovinskoga rata i poštovanje prava hrvatskih branitelja.

Što se tiče članstva, najavljeno je jače sudjelovanje stranačkih članova u formuliranju stranačkih politika, kao i digitalna modernizacija i donošenje etičkog kodeksa političkog djelovanja.

 

 

Dnevno.hr

Foto: Ranko Suvar / CROPIX