Ubijen je novi Gazpromov suradnik, pucali su mu u glavu

Ruski bogataši umiru u nizu ubojstava i samoubojstava od početka 2022. Zadnji na popisu je Jurij Voronov (61) koji je imao ugovore s Gazpromom oko poslova na Arktiku.

 

Tijelo Jurija Voronova (61), člana ruske bogataške elite, nađeno je kako pluta u bazenu njegove kuće u blizini Sankt Petersburga. Ubijen je vjerojatno u noći na ponedjeljak, a tijelo su našli njegovi najbliži.

Prema pisanju lokalnog portala 47news.ru, čahuru su pronašli u bazenu, dok je nedaleko od tijela nađen pištolj. Slučaj istražuje policija, a zasad je poznato kako je ubijen iz velike blizine i kako je tijelo u vodi bilo oko 14 sati prije nego što su ga otkrili.

Inače, Voronov je bio osnivač i generalni direktor transportno-logističke tvrtke Astra-Shipping, koja je imala izrazito unosne ugovore s državnim energetskim monopolistom Gazpromom. Dogovorili su poslove oko Arktika, no detalji zasad nisu poznati.

Njegova žena ispričala je policiji kako je obiteljsku kuću u Sankt Petersburgu napustio 1. srpnja nakon što se posvađao s poslovnim partnerima oko novca. Otišao je izvan grada, gdje su ga i pronašli mrtvog, piše portal Baza.

Podsjetimo, niz ruskih bogataša i biznismena pronađeno je mrtvo od početka godine. Svi osim jednog nađeni su mrtvi nakon ruske invazije na Ukrajinu pa se spekulira rješava li se vlast neistomišljenika. Neki od njih navodno su se sami ubili. Sve je počelo u siječnju, kad je nađen mrtav Gazpromov menadžer Leonid Shulman (60) u brvnari u Lenjingradskoj oblasti.

Navodno je ostavio pismo pa je policija slučaj zaključila kao samoubojstvo. Mjesec dana poslije u istom selu nađeno je tijelo Aleksandera Tjuljakova, Gazpromova zamjenika šefa sigurnosti. U travnju su našli mrtvog bivšeg direktora Gazprombanke i cijelu njegovu obitelj.

 

 

24sata.hr | Foto: FABRIZIO BENSCH