U Karlovcu Kupa raste iznad očekivanja, Ravnateljstvo civilne zaštite: Najkritičnije kod Ozlja

U Karlovcu je Kupa u osam sati dosegla 796 centimetara, osjetno više od prognoze te je dio predgrađa od Selca do Šišljaviča odsječen zbog vode na DC 36, a na drugoj je strani u Brodarcima poplavljeno nekoliko kuća i vatrogasci pomažu građanima, rekao je Hini u nedjelju gradonačelnik Damir Mandić.

Stožer CZ Grada Karlovca zasjeda, prikupljaju se podaci o izlijevanju rijeka na prometnice, polja i dvorišta, a žurne su službe na terenu, rekla je načelnica Stožera Ivana Fočić.

Dodala je i kako su u nedjelju za promet zatvorene lokalne nerazvrstane u Brodarcima, Brođanima, Donjem Mekušju, na Gradcu i cesta Mekušje-Kamensko.S obzirom na to da je vodostaj Kupe u Karlovcu cijelu noć rastao te raste i dalje, a 796 centimetara je znatno više od prognoze Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije da će se vrhunac držati par centimetara iznad 750. U Hrvatskim vodama smatraju da sada jest vrhunac vrlo blizu, da glavnina vala već odlazi nizvodno prema Sisku.

“Sada imamo vrhunac vodnog vala, zaista smo blizu, ali se ne može reći hoće li nastupiti stagnacija za sat dva ili više”, rekla je Hini voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Činjenicu da se nije potvrdila njena procjena rečena sinoć na Stožeru, da će vrhunac biti tijekom subote navečer ili noći, već je Kupa nastavila rasti, te raste i u nedjeljno jutro Željeznjak je projasnila da je nakon stagnacije vodnog vala uzvodno od Karlovca, u Gorskom Kotaru došlo do sekundarnog vala jer je obilna kiša nastavila padati te je i vodostaj nakon opadanja opet počeo rasti. Riječ je o rekordnim padalinama i u Gorskom Kotaru i u Ogulinu.

Od subote navečer su na snazi izvanredne mjere za obranu od poplave jer je Kupa prešla 750 centimetara, u 22 sata je bila na 759, u nedjelju u sedam sati 793, da bi u osam bila na 796 i raste.

Rijeka Dobra, koja se u Ogulinu izlila dolazi u Karlovac i puni Kupu na ušću u Pokuplju, a kako ju pune dalje nizvodno od centra grada i pritoke Meežnica i Korana usporava se protok ogromne količine vode.Kako kaže gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, koji je na terenu, štete tek treba zbrojiti, ali procjena je da je najmanje 20 kuća poplavljeno u naseljima Kirasići, Podvrh Žegar i Vučići.

“Mogu reći da je najgore prošlo, razina Dobre na očigled opada, ali će trebati sigurno cijeli dan da se povuče sa svih prometnica. U Ogulinu je danas sunčani dan i život se polako vraća u normalu, nakon naporne i neizvjesne subote”, kazao je.

Ravnateljstvo civilne zaštite: Najkritičnije kod Ozlja

Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja gdje je zbog poplave ugroženo 40-ak objekata a u gornjem dijelu Kupe, u najugroženijem dijelu općine Kamanje, rijeka je u padu oko pola metra, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.

Nizvodno, u mjestu Koritnja i dalje postoji ugroza od rijeke Korane koja se ulijeva u Kupu i povećava njezin vodostaj.

Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s pijeskom.

Zbog vode na kolniku za sav promet je zatvoreno desetak državnih, županijskih, lokalnih te nerazvrstanih cesta.

Posljedice izlijevanja Kupe u ozaljskom kraju još su prisutne. Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi i dalje su odsječeni, jer se voda s prometnica sporo povlači, iako je vodostaj i četrdesetak centimetara niži nego sinoć, doznaje se od načelnika Stožera Civilne zaštite Stjepana Basara.Danas se, kaže, “do poplavljenih sela može, ali u visokim čizmama”, pa stoga građanima i dalje pomažu vatrogasci s čamcima.

Hrvatska vatrogasna zajednica o sanaciji

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u posljednja 24 sata odrađeno je 65 vatrogasnih intervencija koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Tijekom jučerašnjeg dana otpuštene su dislokacije iz Karlovačke županije i Grada Zagreba koje su upućene u ispomoć, a domicilnim vatrogascima pomoć i dalje pružaju vatrogasne snage iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije, navode iz HVZ-a.

I na području Karlovačke županije zabilježen je veći broj odrađenih tehničkih intervencija vatrogasaca kao posljedica jakog nevremena. Radi se o intervencijama uklanjanja stabala, sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Zabilježeno je 12 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 158 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila. Zbog velikih oborina na gornjem toku rijeke Kupe došlo je do naglog porasta vodostaja stoga je glavni vatrogasni zapovjednik uputio izvanrednu dislokaciju vatrogasnih snaga iz Međimurske županije sa sedam vatrogasaca i tri vatrogasna vozila u ispomoć karlovačkim kolegama u izgradnji box barijera.

Posljedice nevremena sanirale su se i u ostalim županijama pa su vatrogasci Sisačko-moslavačke županije zabilježili 13 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 34 vatrogasaca sa 16 vatrogasnih vozila.

Na području Primorsko-goranske županije vatrogasci su uklanjali stabla i granje, sanirali krovišta, izvlačili vozila te izrađivali zečje nasipe, a zabilježeno je 11 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 46 vatrogasaca sa 14 vatrogasnih vozila.I na području Zagrebačke županije zabilježeno je 16 tehničkih intervencija na kojima je ukupno sudjelovalo 76 vatrogasaca sa 21 vatrogasnih vozila, a na kojima su vatrogasci uklanjali srušena stabla se ispumpavali vodu.

Škole i vrtić u Čazmi od ponedjeljka rade normalno

Zamjenski smještaj osiguran je za jednu čazmansku obitelj, a dvoje ozlijeđenih, djevojčica s prijelomom noge i policajac koji je pao s ljestava, stabilno su i uspješno se oporavljaju od zadobivenih ozljeda.

Županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger kazao je da je šteta nastala na području Čazme, ali i gradova Grubišno Polje i Garešnica te općina Veliki Grđevac, Ivanska, Velika Trnovitica, Đulovac, Štefanje i Berek.

Do sada je odrađeno više od 350 intervencija, a i sada je na terenu oko stotinu ljudi. Odmah u četvrtak su aktivirani i svi resursi civilne zaštite.“U roku od nekoliko sati dostavljena su tri kamiona opreme potrebne za sanaciju krovišta i nadomjestak struje, odnosno 16 tisuća kvadrata folije i 1.600 kvadrata cerade, kao i 12 agregata”, naglasio je voditelj Službe civilne zaštite Bjelovar Željko Vukoja.

Pomagali su i građani radom i kamionima, HGSS, Crveni križ. Svi oni kao i žurne službe zaslužuju zahvalu.

Župan Marko Marušić zahvalio je svim službama koje su brzom intervencijom na terenu spriječile veće štete, od vatrogasaca, Crvenog križa, liječničke ekipe, komunalaca i HEP-a, ali i Vladi RH koja je stavila na raspolaganje sve potrebne resurse.

Elementarna nepogoda proglasit će se sljedećeg tjedna, a pogođena područja u ponedjeljak će obići ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Građani koji su pretrpjeli štetu mogu računati na pomoć i županije i drrave, istaknuo je župan Marušić.HAK: Zbog vode na kolniku zatvorene pojedine ceste

Zbog vode na kolniku za promet su zatvorene neke državne, županijske i lokalne ceste, upozoravaju u nedjelju ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Tako su za sav promet zatvorene državne cesta DC42 u Ogulinu; DC228 na dionicama Jurovski Brod-Kamanje te Mahićno-Ozalj; DC36 Pokupska Blatnica-Koritinja te županijske ceste ŽC3140 u mjestu Brihovo; ŽC3297 u mjestu Podbrežje; ŽC3143 Trg-Polje Ozaljsko. Zatvorena je i lokalna cesta LC31185 u mjestu Zorkovac; LC34028 u mjestu Jaškovo; LC34011 u mjestu Obrež Vivodinski; LC 58032 Blaževci-Zapeć te nerazvrstane ceste u mjestima Donje Mekušje-Kobilić, Brodarci i Brežani. Zbog odrona zatvorena je dionica ŽC5033 Brod na Kupi-Hrvatsko.

HAK upozorava i kako je na autocesti A3 Bregana-Lipovac uočen pas između čvora Lužani i odmorišta Brodski Stupnik te poziva vozače na dodatan oprez.Povremeno je pojačan promet na važnijim cestama. Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u unutrašnjosti. Na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali opasnost je od odrona.

Od 07.30 do 18 sati, zbog održavanja međunarodne brdske auto utrke 41. INA Buzetski dani 2022. za sva promet bit će zatvorene županijska cesta Most-Prodani i lokalna Svi Sveti-Sveti Donat.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije: 9308 Mali Lošinj-Susak-Unije-Cres-Rijeka, 9604 Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, 9603 Jelsa -Bol-Split, 9811 Dubrovnik-Korčula-Hvar-Bol-Split.

 

 

Direktno.hr | Foto: FaH