Tko je nova britanska premijerka? Liz Truss kaže da je spremna narediti nuklearni udar

Dosadašnja ministrica vanjskih poslova Liz Truss bit će nova britanska premijerka koja sjeda u užareni stolac bivšeg premijera Borisa Johnsona dok se zemlja bori sa sve većom krizom vrtoglavog rasta troškova života, objavljeno je u ponedjeljak.

Iako se Johnson dugo opirao pritisku da podnese ostavku, na kraju ga je vlastita vlada i stranka praktički prisilila na to nizom ostavki i prijetnjom izglasavanja nepovjerenja. Truss će tako postati treća britanska premijerka nakon Therese May i Margaret Thatcher.

Članovi Konzervativne stranke donijeli su konačnu odluku nakon glasanja, odlučivši se za Truss kojoj je suparnik bio bivši ministar financija Rishi Sunak.Truss je vodila kampanju na obećanju da će smanjiti poreze i dati prednost gospodarskom rastu, baš u trenutku kada se predviđa da će Britanija ući u recesiju kasnije ove godine.

Kako ističe DW, Truss se u konzervativnim vladama dokazala kao majstorica političkog preživljavanja te se kontinuirano uspinjala u hijerarhiji moći, od pravosuđa preko financija i trgovine pa sve do ministarstva vanjskih poslova. Dok su deseci njezinih stranačkih kolegica i kolega “padali” kao žrtve unutarstranačkih političkih borbi i intriga, ona je “preživjela” čak i posljednji val ostavki nakon rušenja Therese May.

Njezin politički put je zanimljiv jer potječe iz ljevičarske obitelji i u mladosti se prvo pridružila centrističkim Liberalnim demokratima. Tada je zagovarala prilično progresivne stavove, od legalizacije kanabisa do ukidanja monarhije.

Na kraju se ipak pridružila desnim konzervativcima 1996. godine. Nakon nekoliko godina rada u privatnom sektoru za naftnog giganta “Shell” i telekomunikacijsku tvrtku “Cable & Wireless”, aktivno se vratila u političke vode.

Truss je u posljednje vrijeme privlačila pažnju javnosti nizom manje ili više kontroverznih izjava.Kada ju je voditelj radio postaje “Times” na predizbornoj stranačkoj debati pitao bi li pritisnula “nuklearno dugme”, odnosno naredila nuklearni udar “kao mjeru posljednjeg utočišta”, odnosno kako bi se pritom osjećala, budući da bi to dovelo do “globalnog uništenja”, Truss je potpuno hladnog pogleda i bezizražajnog lica odgovorila da je to “važna dužnost premijera” i da je “spremna to učiniti”.

Nova premijerka je prošlog tjedna u razgovoru za BBC obećala da će već u prvom tjednu svog premijerskog mandata predstaviti plan za suzbijanje rasta cijena energije i životnih troškova, djelomično uzrokovanog ratom u Ukrajini i ruskom odmazdom zbog sankcija. Nije, međutim, iznijela konkretne detalje tog plana pravdajući se da joj treba još vremena.

Također, obećala je da će “unutar mjesec dana predstaviti potpuni plan o tome kako ćemo smanjiti poreze” i “pokrenuti britansko gospodarstvo”.

Za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekla je da se “u nijednu njegovu riječ ne smije vjerovati” kada su ruske snage raketirale luku u Odesi jedan dan nakon sklapanja sporazuma o deblokadi te luke i drugih ukrajinskih luka za izvoz žitarica.

Krajem prošlog mjeseca Truss je podigla prašinu još jednom neobičnom, ali znakovitom izjavom. Na pitanje novinara je li “predsjednik Francuske Emmanuel Macron prijatelj ili neprijatelj”, Truss je lakonski odgovorila da “porota još vijeća” o tom pitanju i odmah dodala da će ga procjenjivati “po djelima, a ne riječima” ako postane premijerka.

Macron je, kada su ga novinari pitali za komentar na tu izjavu, prvo ostao vidno šokiran, a potom odgovorio da je “Ujedinjeno Kraljevstvo prijateljska zemlja bez obzira na svoje vođe, a ponekad unatoč svojim vođama”.

Čini se da će nova britanska premijerka imati zategnute odnose ne samo s Putinom već i s čelnicima prijateljske države kao što je Macron.Truss sebe vidi kao nasljednicu Margret Thatcher. “Željezna Lady” je u 80-im godinama prošlog stoljeća privatizacijama i deregulacijom vratila privredu na put rasta. Liz Truss se protiv aktualne inflacije želi boriti poreznim olakšicama, iako joj po tom pitanju oponiraju čak i ekonomisti englenske banke, koji strahuju od toga da bi tako samo mogla dodatno ubrzati spiralu rasta cijena”, navodi DW.

Prvi put u svojoj vladavini, 96-godišnja kraljica Elizabeta II. će imenovati premijera u svom škotskom utočištu, Balmoralu, umjesto u Buckinghamskoj palači u Londonu.

To se događa jer je kraljica imala problema s kretanjem i bila je prisiljena otkazati brojne javne nastupe.

 

 Direktno.hr | Foto: Epa