Tisuće ljudi danas u Zagrebu: Održan veliki prosvjed protiv covid mjera

U 15 sati u Zagrebu počeo je po svemu sudeći, najveći prosvjed protiv uvođenja covid potvrda do sada. Prosvjednici su se okupili na dvije lokacije, no spojili su se na Trgu bana Jelačića

Organizatori iz Inicijative prava i slobode na svom su Facebooku jutros objavili da iz cijele zemlje stiže više od 30 autobusa.

Povorke građana krenule su prema glavnom Trgu bana Jelačića u 15 sati s Trga Francuske republike i Trga žrtava fašizma.

Sudionici prosvjeda koji se na društvenim mrežama naziva i “Bijeli tihi marš” od Vlade traže ukidanje covid-potvrda, koje su u okolnostima epidemije koronavirusa u Hrvatskoj obavezne u zdravstvu, te državnim i javnim institucijama.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Okupljanje na dva zagrebačka trga

Okupljanje građana započelo je na Trgu Francuske republike i Trgu žrtava Fašizama, a prema procjeni, na obje lokacije u 15 sati bilo je više tisuća građana.

Povorke su potom simultano krenule prema središnjem mjestu održavanja prosvjeda.

Promet Ilicom je zatvoren, a policija po prolasku kolone, zatvara promet pristupnim ulicama. Okupljenim građanima, na Trgu Francuske republike organizatori su dijelili bijele balone, svijeće i lučice.

Prosvjed nije prijavljen

Prosvjed nije prijavljen, a zagrebačka policija najavila je da će snimati ovo okupljanje.

“Prema prikupljenim saznanjima s društvenih mreža, u subotu, 20. studenoga 2021. godine s početkom u 15 sati na lokacijama Trg žrtava fašizma, Trg Francuske Republike, Trg kralja Tomislava i Trg bana Josipa Jelačića održat će se neprijavljeno javno okupljanje.

Sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima, a temeljem članka 79. citiranog Zakona, u sklopu osiguranja zagrebačka će policija audio-vizualno snimati navedeno javno okupljanje na mjestu okupljanja i trasi kretanja”, navodi se u priopćenju.

Epidemiološka slika u Hrvatskoj

Podsjetimo, u posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 5.614 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 34.882. Među njima su 2.542 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 320 pacijenata. Preminulo je 65 osoba.

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Prosvjedi i u Beču

U glavnom gradu Austrije danas se, također, održavaju prosvjedi protiv mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Nekoliko tisuća građana izašlo je na ulice kako bi digli glas protiv zatvaranja i obavezne vakcinacije.