TENZIJE KLJUČAJU! Predstavnici Srba prave veliki skup u Kosovskoj Mitrovici, Vučić najavio obraćanje javnosti

U Kosovskoj Mitrovici u nedjelju će biti održan veliki skup s kojega će, kako je najavljeno iz Srpske liste, “biti poručeno Europi i svijetu da je njihova jedina država Srbija”.

Iz Srpske liste navode da će skup biti održan u 12 sati ispred spomenika caru Lazaru, prenosi Klix.

Očekuje se da će na skupu sudjelovati Srbi iz sve četiri općine sa sjevera Kosova.Iz Organizacijskog odbora Srni je rečeno da će se obratiti predsjednik i potpredsjednik Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić, gradonačelnici spomenutih općina, kao i predstavnici studenata i naroda.

Na sastanku političkih i institucionalnih predstavnika Srba sa Kosova u subotu, odlučeno je da Srbi napuste sve političke institucije – skupštinu, vladu i četiri općine, ali i pravosudne organe, policiju i administraciju na Kosovu.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić rekao je da će odluke biti na snazi dok Priština “ne počne poštovati sporazume i pravo, ne povuče odluku o pločicama i formira Zajednicu srpskih općina”.

Najavljeno je da će svaki Srbin koji bude došao, imati “srpsku trobojku”.

Nove napetosti između Beograda i Prištine izbile su nakon što je u ponoć, 31. listopada, istekao rok koji je kosovska vlada ostavila za primjenu odluke o zamjeni registarskih pločica izdanih u Srbiji, koje koriste Srbi na Kosovu.Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je najavio svoje obraćanje u nedjelju u 21 sat, a subotu je rekao kako “Srbija ne odustaje od politike mira i stabilnosti” te je u odvojenim razgovorima veleposlanike Rusije i Kine u Beogradu informirao o sigurnosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i pritiscima s kojima se Srbi i Srbija suočavaju.