Stotine tisuća građana bi iduće godine za rođendan mogla dobiti 200 eura

Ako projekt bude uspješan, projekt bi se mogao proširiti i na populaciju od 15 do 17 godina.

Bundestag je prošlog petka odobrio savezni proračun za 2023. godinu, a po njemu bi oko 750 tisuća njemačkih građana od države za rođendan moglo dobiti poklon vrijedan 200 eura, javljaju njemački mediji.

Vlada želi potaknuti odlazak mladih na kulturne događaje. “Želimo otvoriti put kulturi. Želimo zainteresirati mlade za raznolikost kulture u našoj zemlji”, rekla je ministrica kulture Claudia Roth iz redova Zelenih.Radit će se o tzv “kulturnoj propusnici” na kojoj će biti dostupno 200 eura, a tako bi se trebala podržati i kulturna industrija koja se i dalje bori s posljedicama pandemije. Sredstva su namijenjena za knjige, posjete muzejima i izložbama, kino, koncerte, kazališne predstave itd., ali provedba još uvijek nije u potpunosti jasna.

Sredstva bi se mogla iskoristiti tijekom dvije godine, a institucije koje nude kulturne sadržaje moći će se registrirati putem internetske stranice, a bit će dostupna i mobilna aplikacija, prenosi Index.hr.

Vlada će za pilot-projekt izdvojiti 100 milijuna eura, a “propusnicu” bi dobili svi građani koji 2023. godine napune 18 godina. Ako projekt bude uspješan, projekt bi se mogao proširiti i na populaciju od 15 do 17 godina.