Srušena odluka optužnog vijeća: Ključni dokaz protiv Todorića i ostalih uopće nije zakonit

Za financijski nalaz Državno odvjetništvo je angažiralo poljski KPMG, a vještačenje je iz državnog proračuna plaćeno čak 8,6 milijuna kuna

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna optužnica državnog odvjetništva ne samo da nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Iako je Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda nedavno odbilo sve zahtjeve obrane za izdvajanjem navodno nezakonitih dokaza te se očekivalo skoro potvrđivanje optužnice, to se ipak uskoro neće dogoditi. Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza, odnosno vještačenja, koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, javlja Jutarnji list.Naime, Visoki kazneni sud je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit. Sporno je to, smatra Visoki kazneni sud, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

Naime, iako knjigovodstveno financijsko i revizorsko vještačenje potpisuje djelatnik poljske podružnice KPMG-a Ismet Kamal, obrana je isticala da je na njemu radio i KMPG Hrvatska koji je, s obzirom na to da ga je angažirala i tadašnja izvanredna uprava Agrokora, bio u sukobu interesa. Stoga vještačenje smatraju nezakonitim, doznaje Jutarnji.

Visoki kazeni sud je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tvrdnje obrane da je u izradi vještačenja bio angažiran i hrvatski KPMG potvrđuju se i kroz same dokumente poljskog KPMG-a iz čijeg troškovnika proizlazi da je poljska podružnica utrošila 462 radna sata, a da je hrvatska podružnica KPMG-a na vještačenju radila deset puta više, 4632 radna sata.

KPMG je angažiralo Državno odvjetništvo, a vještačenje je plaćeno iz državnog proračuna čak 8,6 milijuna kuna. No, sada je pitanje hoće li uopće opstati.Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.