Srbija: Na respiratoru četvero djece, među novozaraženima je 90 posto necijepljenih

Srbija je od početka epidemije registrirala 1.104.117 slučajeva zaraze, a službeno je prijavljen 9.571 smrtni ishod uz stopu smrtnosti od 0,87 posto

Zdravstveni sustav u Srbiji pod velikim je pritiskom u petom valu korone s više od 6.700 oboljelih na covid odjelima, a ponedjeljak je obilježila vijest da je četvero djece na respiratoru, dok liječnici upozoravaju da među zaraženima dominiraju pacijenti koji nisu cijepljeni.

Sedmogodišnja djevojčica, zaražena koronavirusom, priključena je na umjetna pluća u Institutu za majku i dijete “Dr. Vukan Čupić”, a ona je četvrto dijete oboljelo od covida na intenzivnoj njezi u toj ustanovi.

Prema današnjem epidemiološkom presjeku, od posljedica infekcije preminula su još 62 pacijenta, od testiranih 19.718 uzoraka pozitivnih je 5.908, na covid odjelima u bolnicama diljem Srbije liječi se 6.721 pacijent, od koji su 274 na respiratoru.

Liječnici ukazuju na sve veće opterećenje zdravstvenog sustava i statistiku koja pokazuje da na bolničko liječenje dolazi oko 90 posto pacijenata koji nisu cijepljeni, dok više od 80 posto njih mora biti priključeno na respiratore.

Primjena covid propusnica, koja je počela u subotu u 22 sata, ulazi u treći dan uz brojne kritike stručnjaka da se od te mjere ne može očekivati osjetniji učinak. Komunalna policija i inspekcija najavljuju da od ponedjeljka navečer počinju kažnjavati prekršitelje

Necijepljeni gosti ugostiteljskih objekata moraju predočiti negativan PCR ili antigenski (BAT) test, napravljen u nekom od referentnih, državnih laboratorija.

Najavljene kazne kreću se od oko 40 eura za goste, oko 250 eura za covid redare ako necijepljenima dopuste ulazak, oko 1.300 eura za poduzetnike, do približno 2.500 eura za pravne osobe u čijim objektima inspektori i komunalna policija zateknu prekršitelje.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je danas za RTS da će pričekati “tjedan do 10 dana”, a ako ne bude očekivanog učinka covid propusnica, od Kriznog stožera bit će zatražene “rigoroznije i puno učinkovitije mjere”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.