Slavio “Dan republike”, zaradio prijavu za vrijeđanje moralnih osjećaja građana

Muškarac (47) je u mjestu Jakšić kod Požege na vlastitoj kući istaknuo zastavu Jugoslavije, javlja PU požeško-slavonska. Susjedi su obavijestili policiju.

Priopćila je to danas policijska uprava požeško slavonska. Kako su naveli, u utorak 29. studenoga 2022. godine, na nekadašnji Dan republike, 47-godišnjak je “tijekom dana u mjestu Jakšić u Kolodvorskoj ulici na prednjem dijelu svoje kuće do ulice istaknuo zastavu bivše države Jugoslavije čime je vrijeđao moralne osjećaje građana”.

“Protiv 47-godišnjaka slijedi optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, stoji u policijskom priopćenju.Dan Republike bio je praznik u bivšoj SFRJ koji se slavio 29. studenoga. Obilježavao je godišnjicu 2. zasjedanja AVNOJ-a 29. studenoga 1943., kada su predstavnici partizanskoga pokreta otpora proglasili federalni ustroj Jugoslavije te ustavotvornu skupštinu FNRJ 29. studenoga 1945. Dan Republike prestao se obilježavati raspadom SFRJ.

Zanimljivo je da je jugoslavenska zastava bila i na riječkom Korzu u sklopu manifestacije Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. Tada nije bilo sankcioniranja, kao ni za petokraku na riječkom neboderu. Jugoslavenska zastava je viđana i na raznim antifašističkim i lijevim skupovima u Hrvatskoj, obljetnicama, ali također nije bilo sankcija za njeno isticanje.