SDA traži uklanjanje hrvatskih zastava – S PRIVATNIH ZEMLJIŠTA!

Vodeća bošnjačka stranka SDA zatražila je uklanjanje javno istaknutih zastava Hrvata u BiH u općini Novome Travniku u središnjoj Bosni, što je tamošnji načelnik Stjepan Dujo u srijedu ocijenio izrazom mržnje i negiranjem identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Uz magistralnu prometnicu u novotravničkoj općini na više mjesta postavljeni su stupovi sa zastavama Hrvata u BiH, koji se nalaze uglavnom na privatnome zemljištu. To je zasmetalo lokalnoj bošnjačkoj SDA koja je zatražila da Općinsko vijeće naloži načelniku iz HDZ-a BiH Stjepanu Duji uklanjanje hrvatskih zastava.

Načelnik Dujo ističe kako taj potez predstavlja smišljeno podizanje napetosti između Hrvata i Bošnjaka.“Ovo je nerazumijevanje BiH kao države tri konstitutivna naroda, pa i mržnje prema drugima i njihovim identitetima, kao što je u ovom slučaju izraz mržnje od SDA prema hrvatskom narodu u BiH i identitetu hrvatskog naroda u BiH”, rekao je Dujo u intervju za portal Dnevnik iz Mostara.

”Riječ je o jarbolima sa zastavama hrvatskog naroda postavljenim na nekoliko mjesta odnosno uz prometnice na uglavnom privatnom zemljištu. Za BiH, ništa neobično a vjerujem ni zlonamjerno. Zaključak bih osim populističkim nazvao i apsolutno promašenim s obzirom kako se ne radi o nadležnosti načelnika. Ipak, osim tehničkih propusta, ono što me posebno brine i što je ustvari i razlog sazivanja ove konferencije za medije, je briga o političkom smjeru u kojem ova općina ide”, kazao je Dujo.

”Barem smo ispravili neke nepravde i trudili se sva ulaganja rasporediti barem prilibližno ravnopravno odnosno ulagati u sva područja naše općine. Upravo me zato dodatno rastužuju ovakva nastojanja vraćanja na neki status „grada slučaja“, grada nacionalnih netrepeljivosti što, siguran sam, žitelji moje općine zaista ne žele. Uopravo suprtno, pozitivnim projektima, entuzijazmom „običnih ljudi“, novim projektima, idejama, širili smo pozitivnu sliku o našem gradu i stekli i neka nova službena prijateljstva te ponovno aktualizirali ona već uspostavljena”, kazao je Dujo, rekavši da mu je stav jasan a opisao ga je izbornim sloganom ”Mjesto za sve”.

”Nema te zastave koja će me poljuljati na tom putu. Itekako znam tko sam i što sam, no dok sam na ovoj funkciji, ja sam načelnik svih građana i ne mislim se ‘penjati po banderama’ i skidati bilo čije zastave pogotovo ne one koje ne vrijeđaju nikoga. Ovih je tema bilo i bit će, i spreman sam razgovarati o svemu pa i o njima, ali unutar zidova ove Općine a ne na ovaj populistički, način koji nije u skladu sa poslovnikom o radu Vijeća. Kao mlad čovjek koji želi živjeti ovdje, uvjeren sam, da ove teme samo dodatno ocrnjuju život ljudima na ovim prostorima. Borba za i u ime zastava nam je već donijela toliko zla, toliko podjela i nema potrebe da se vraćamo u to doba. Uostlalom, struktura Bosne i Hercegovine je složena. Činjenica je da u njoj žive Hrvati, Bošnjaci, Srbi i svi ostali sa svim svojim identitetima, tradicijama i obilježjima i u tome nema ništa pogrešno”, kaže Dujo.

On nije isključio mogućnost da je upravo vodeća bošnjačka politička stranka inspirirala brojne ranije incidente, napade na obilježja Hrvata u BiH, zastave i spomen obilježja.