RUSI TVRDE: „300.000 Rusa je spremno“

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio je da je u dva mjeseca oko 3.000 instruktora obučavalo više od 300.000 rezervista i dragovoljaca.

“U borbenu obuku novih vojnih formacija uključeno je oko 3000 instruktora. Na području naše zemlje i Bjelorusije angažirano je više od stotinu poligona. Više od 300.000 rezervista, uključujući i dragovoljce, obučeno je u dva mjeseca”, rekao je Šojgu na sastanku kolegija Ministarstva obrane.

Kako je precizirao, u središtima za obuku borbenih vozila i tenkova obučeno je oko 8.000 posada, postrojbe koje će rukovati topničkim sustavima, sredstvima protuzračne obrane, sustavima za upravljanje bespilotnim letjelicama i za elektroničko ratovanje.“Vojnici su stekli znanja i vještine potrebne za uspješno izvršavanje borbenih i specijalnih zadaća kako samostalno, tako i unutar postrojbe”, rekao je Šojgu.

Postrojbe Oružanih snaga Rusije, koje su u stalnoj pripravnosti, sljedeće bi godine trebale biti snabdjevene oružjem na razini od 97 posto, rekao je Šojgu.

“S obzirom na dodatno izdvojena proračunska sredstva, financiranje državnog obrambenog naloga iduće će se godine povećati praktički 1,5 puta. To će omogućiti da postrojbe i vojne postrojbe budu opremljene naoružanjem i opremom na razini od 97 posto u stalnoj pripravnosti”, rekao je ministar.

Kako je precizirao, državna obrambena narudžba za 2022. bit će realizirana na razini od najmanje 99 posto.

Šojgu je najavio da je važno održati maksimalni obujam proizvodnje i organizirati isporuku oružja vojsci i prije planiranih rokova.Sljedeće godine će Ministarstvo obrane Rusije posebnu pozornost posvetiti kapitalnoj izgradnji u interesu nuklearnih snaga, najavio je Šojgu.