Rastu vodostaji rijeka, u Karlovcu se očekuje vrhunac vodnog vala

Zbog jake kiše ponovno prijete poplave, a vodostaji rijeka rastu. Dobra je poplavila ceste u Ogulinu, u Gorskom kotaru pod vodom je dio prometnica, a u Brodu na Kupi voda je ušla i u desetak kuća. Kupa se izlila i u Karlovačkoj županiji i to na istom mjestu kao prije dva tjedna – u Jurovskom Brodu. Vodostaj Kupe i dalje raste, ali vatrogasci su uvjereni da će i ovaj put obraniti sve kuće.

Vodostaj Kupe u Karlovcu znatno je porastao od jučer. Prema podacima Hrvatskih voda vodostaj je jutros u 6 sati bio 697 centimetara. Jučer ujutro je u 10 sati bio 339 cm. Ako vodostaj ondje bude viši od 700 cm tada na snagu stupaju redovne mjere obrane od poplava.

Foto: Ranko Stojanac/N1

Šef Hrvatskih voda Zoran Đurković za N1 je izvijestio o stanju. “Kupa Karlovac ušla u redovne mjere, teško da će u izvanredne. Vrhunac vodnog vala oko podneva. Sreća je da Korana i Mrežnica nisu intenzivne. Brodarci još rastu, ali očekuje se da će sve proći bez većih problema”, rekao je Đuroković za N1.Prema riječima voditelja službe zaštite od štetnog djelovanja voda u Hrvatskim vodama Miše Čička, vodostaji bi trebali ostati na razini ‘pripremnog stanja’ i ne očekuje se vodostaj od osam metara kao prije dva tjedna, kada su se rijeke izlile na prometnice i ušle u stambeni prostor dviju kuća u Karlovcu, u Brodarcima.

 

 

N1.hr | Foto: Katarina Brečić