Pupovac organizira veliki domjenak. Stižu srpski ministri i Plenković, no Milanović nije pozvan

U danima kada Sabor, zbog ustavne stanke, još uvijek ne zasjeda, domjenak Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića godinama je glavni politički, pa i društveni događaj.

U petak se prvi put nakon tri godine domjenak SNV-a održava u velikom formatu, u Kristalnoj dvorani hotela Westin, a svoj su dolazak najavila i dva ministra iz Srbije, Ivica Dačić i Tomislav Žigmanov. Epidemija je onemogućila ovaj domjenak 2021., dok je prošle godine, uz restriktivne mjere koje su još bile na snazi, organiziran u prostorijama zagrebačke Pravoslavne gimnazije, podsjeća N1.

Kako je u ponedjeljak za Novi list rekao šef SNV-a Milorad Pupovac, još nije definirano hoće li Dačić i Žigmanov imati i neke službene sastanke s članovima hrvatske Vlade ili će, pak, s njima eventualno s nogu porazgovarati u hotelu Westin. Jer, tamo će biti i premijer Andrej Plenković i više njegovih ministara, budući da je Pupovčeva stranka SDSS s tri saborska zastupnika bitna članica vladajuće koalicije.“Idućih će se dana znati protokol boravka Dačića i Žigmanova u Zagrebu. Ne očekujemo, naravno, mi nekakva čuda od tog njihovog dolaska. Ono što očekujemo je obnova komunikacije Hrvatske i Srbije i da će onda ona postati kontinuirana. Jasno je da smo pritom svjesni svih ograničenja”, naglašava Milorad Pupovac.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović bio je kao predsjednik SDP-a i potom u ulozi premijera čest gost na domjencima SNV-a. Ali, od kada je početkom 2020. pobijedio na predsjedničkim izborima, Milanović zaobilazi ovaj događaj. Premda mu je iz Srpskog narodnog vijeća i dalje stizala pozivnica, čak i prošle godine, u jeku predsjednikovog sukoba s Miloradom Pupovcem.

I Milanovićev prethodnik na Pantovčaku Ivo Josipović, prolazio je konfliktno razdoblje s predsjednikom SNV-a, ali je na njegov domjenak slao barem svog izaslanika. Milanović ne čini niti to, on postupa kao da je trajno otpisao Pupovca. Plenkovićev koalicijski partner vjerojatno je zaključio da predsjednik sigurno ne bi ni u petak došao na domjenak, pa mu nije niti uputio pozivnicu, zaključuje N1.

“Očito da je za sve potrebno vrijeme, pa onda i za ovu situaciju s hrvatskim predsjednikom”, rekao je Milorad Pupovac.