PROPUCAN AVION CROATIA AIRLINESA? Drama u Sarajevu: Letjelica je oštećena, Oglasili se iz avioprijevoznika

Oštećenja na trupu aviona, pilot Croatia Airlinesa prijavio je po slijetanju u Sarajevu, odakle je stigao iz Zagreba. Čini se kako je po svemu sudeći, riječ o pucnjavi iz vatrenog oružja.

 

“Nakon zaprimljene informacije, da je redovnom kontrolom avionom na aerodromu Sarajevo, koji je stigao letom iz Zagreba, na trupu letjelice uočeno oštećenje za koje postoji mogućnost da je naneseno zrnom iz vatrenog oružja, dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH zatražio je provođenje očevida, uz prisustvo dužnosnika Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH”, priopćilo je Tužiteljstvo BIH u svojem priopćenju.

Detaljni pregled i očevid kojemu će prisustvovati i dežurni tužitelj, utvrditi će kako je točno došlo do oštećenja te koliko je sigurni nastavak letenja ovog zrakoplova. Po svemu sudeći, čini se kako ovaj jezivi incident ipak nije ugrozio sigurnost putnika.

Croatia Airlines: Odmah krenuli hitni koraci

Croatia Airlines je na nađ upit o situaciji naveo kako se radi o avionu Dash 8-Q400 te letio redovnom linijom i iz Zagreba sltio u Sarajevo u 22:50 sati.

“Na trupu zrakoplova uočena su oštećenja te se, sukladno uobičajenim procedurama nacionalnog avioprijevoznika, odmah pristupilo potrebnim koracima. Trenutno je u tijeku policijski uviđaj koji ima za cilj utvrditi potrebne detalje vezane uz uzrok oštećenja, a o čemu ćemo, po njegovom završetku promptno obavijestiti javnost”, naveli su iz Croatia Airlinesa. Dodali su kako su se vodili najvišim standardima sigurnosti, te ni putnici ni posada, ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi.

“Oštećeni zrakoplov trenutno se nalazi u Zračnoj luci Sarajevo, a svi putnici sa sinoćnjeg leta bit će preusmjereni drugim avionom na sljedeći let na liniji Sarajevo – Zagreb”, najavili su iz Croatia Airlinesa.

Preliminarna istraga: ipak nisu pucnjevi?

Jutarnji list navodi kako su neslužbeno doznali rezultate preliminarne istrage te da na oplati nije bilo barutnih čestica, zbog čega možda nije bilo ni pucnjave. Ističu kako će daljnja istraga  utvrditi uzrok oštećenja.

Ranije je za Jutarnji list zrakoplovni analitičar Alen Šćuric naveo kako ni putnici ni posada nisu uočili pucnjeve

“Postoje dva scenarija. Prvi je da je pucano namjerno kao neka vrsta političke poruke, a drugi scenarij, koji je po meni vjerojatniji, jest da je netko naprosto pucao, a Croatia Airlines pritom nastradala kao kolateralna žrtva. Kad slijeće na sarajevski aerodrom, avion slijeće preko Pala, a znate da tamo ima svega, često i pucnjave”, naveo je Šćuric Jutarnjem moguće uzroke potencijalne pucnjave, prije nego je isti medij objavio preliminarne rezultate istrage.

 

 

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX