Procurio dokument EU parlamenta: Prekinite pristupne pregovore sa Srbijom dok ne nametnu sankcije Rusiji

Europski parlament zatražit će od Europske unije (EU) prekid pristupnih pregovora sa Srbijom dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji.

Navodi se to u nacrtu izvješća o novoj strategiji EU-a u procesu proširenja, u koji Radio Slobodna Europa (RSE) ima uvid.

“Dajte prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a i napredujte u pristupnim pregovorima sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU-a protiv Rusije”, navodi se u nacrtu izvješća.U nacrtu ovog izvješća europarlamentarci su među kompromisne amandmane uvrstili i financijsko uvjetovanje.

Daljnja financijska potpora Srbiji, kako se navodi u tekstu, bila bi uvjetovana stavom Beograda prema Moskvi, ali i napretkom u demokraciji, vladavini prava i “prihvaćanju vrijednosti i prioriteta EU-a”.

“U tom svjetlu razmotriti sva sredstva EU-a za Srbiju, posebno sve projekte financirane u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da su svi rashodi EU-a u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU-a”.

 

 Narod.hr | Foto: FaH