POZADINA SMJENE TRAMIŠĆAK: Odbila dati EU sredstva Rimcu i Miloševiću jer nisu imali uvjete?

Rekonstrukcija Vlade Republike Hrvatske još je uvijek glavna politička tema u našoj zemlji. Smjena ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine bila je očekivana, s obzirom na to da se obnova potresom pogođene Banovine, što mu je bio glavni zadatak, praktički nije maknula s mrtve točke. No odlazak Nataše Tramišak, sada već bivše ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova, ipak je iznenađenje.

Tim više što je rezultatima među uspješnijim HDZ-ovim ministrima.

Što se tiče brojki iz njezinog mandata, do 31. prosinca 2022. korisnicima sredstava EU fondova je navodno isplaćeno 8,95 milijardi eura bespovratnih sredstava, to jest 83,38 posto ESIF alokacije te je prema Europskoj komisiji prijavljeno 7,60 milijardi eura, odnosno 70,86 posto dodijeljenih EU sredstava. U odnosu na podatke od srpnja 2020., gledano u postotcima, s 37 posto plaćenih sredstava korisnicima fondova došlo se na 83 posto te ovjerenih sredstava prema Europskoj komisiji s 30 na 70 posto, govore neslužbeni podaci, prenosi Paraf.hr.No, u kuolarima se priča da razlog smjene nisu rezultati već neposlušnost Andreju Plenkoviću.

Nije željela sudbinu Žalac
Tramišćak je navodno odbila odobriti isplatu EU sredstva Plenkovićevom mezimcu Mati Rimcu u iznosu kojeg mu je namijenio premijer. Rimac navodno nije zadovoljavo sve kriterije, a Tramišćak se nije željela dovesti u poziciju da je poput ministrice Gabrijele Žalac istražuje europsko tužiteljstvo. Tim više indikativno je što je Žalac bila Plenkovićev kadar kojeg je branio do samog kraja.

Tako je Rimcu navodno isplaćen samo dio EU sredstava od onoga što mu je namijenio Plenković.

Zbog nezadovoljavanja striktnih uvjeta koje propisuje Europska unija, bez sredstava je svojedobno ostao i bivši potpredsjednik vlade i ‘manjinac’, SDSS-ovac Boris Milošević. On je kasnije osumnjičen za malverzacije s potporama od strane EU tužiteljstva.

Sve to su navodni razlozi zbog kojih se Plenković riješio neposlušne ministrice, priča se u saborskim hodnicima.