PONIŠTENA DIPLOMA GRBINOVE SUPRUGE: “Ona je žrtva obračuna u Kragujevcu, pošteno je plaćala”

Iz Kragujevca su na adrese hrvatskih medicinskih sestara stigla rješenje o poništenju diploma prvostupništva, donosi Dnevnik Nove TV. Odvjetnica Vesna Alaburić potvrdila je kako je ”otprilike trećina sestara dobila rješenje kojim se utvrđuje poništavanje diplome, dio ih je dobio poziv za izjašnjavanje o činjeničnim aspektima, jer se vodi upravni postupak, a jedan dio njih nije dobio apsolutno nikakav upit iz Kragujevca”.

Među diplomama iz Kragujevca je i ona supruge Peđe Grbina. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, ona još nije dobila nikakav dokument. Sestre koje jesu dobile rješenja sada uz odvjetnicu Alaburić sastavljaju žalbe i očitovanja.

“One su to uredno plaćale, uredno polagale ispite, i osjećaju se ne samo kao kolateralne žrtve, nego velike žrtve nekih možda internih obračuna u Kragujevcu koji su došli s jednim krakom i do Pule”, naglašava Alaburić.Podsjećamo, zbog rada bez dozvole, Ministarstvo obrazovanja zabranilo je rad pulskoj podružnici sestrinstva iz Zenice pa su sestre treću godinu prebačene na Sveučilište u Kragujevcu.

Sporne su 44 hrvatske diplome, a samo ih je 13 polagalo ispite i u hrvatskoj komori. Većina sestara zaposlena je u pulskoj bolnici.

Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula pojašnjava kako se u ovom trenutku njima ništa ne mijenja.

“Imaju uredne i vrijedeće licence od Hrvatske komore medicinskih sestara, tako da im se radno mjesto nije promijenilo”, dodaje Hrstić.

Hrvatska komora već mjesecima čeka odgovor iz susjedstva pa je u pomoć pozvala i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.Zbog hrvatskih diploma u Srbiji su uhićeni bivši rektor i dekan. Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara pojašnjava kako ”čekaju da im Ministarstvo pokuša pomoći diplomatskim putem da dođu do tih podataka koji su im u toj situaciji iznimno bitni”.

“Treba napomenuti da su to sestre koje imaju odobrenje za samostalni rad kao srednje medicinske sestre tako da ugroze za naš sustav i bolesnike nema nikako”, ističe Gazić.

Zanimljivo, odluke o poništenju donesene su još prošle godine, ali su sestrama poslane tek nakon što su u sklopu velike afere uhićeni bivši dekan i rektor kragujevačkog fakulteta.

 

Priznajem.hr