Poljska potvrdila: “Pogodili su nas Ukrajinci, nije bilo namjerno”; Ukrajina: “Želimo pristup mjestu pada, očekujemo dokaze”

Rusko ministarstvo obrane objavilo je službeno priopćenje u kojem se tvrdi da eksplozija u Poljskoj nije djelo njihovih raketa. Međutim, Rusi su otišli i korak dalje te ustvrdili kako oni nisu odgovorni ni za uništene zgrade u Kijevu nakon još jednog žestokog napada.

– Snimke ostataka raketa u mjestu Przewodów, objavljene 15. studenog u Poljskoj, bez imalo sumnje identificirane su kao ostaci raketa S-300 koje koristi ukrajinska zračna obrana. Proces identifikacije odradili su najveći ruski stručnjaci. Izjave od strane raznih ukrajinskih i zapadnih izvora da su to ‘ruske rakete‘ namjerna su provokacija kojoj je cilj daljnja eskalacija situacije.

Također, želimo naglasiti da u okviru napada visokopreciznim oružjem na objekte u Ukrajini nisu pokrenuti nikakvi udari ni na jedan civilni objekt u Ukrajini. Prizori uništenih stambenih zgrada, koje je jučer pokazao kijevski režim, izravna su posljedica pada i samouništenja projektila protuzračne obrane koje su ukrajinske snage lansirale iz sustava strane proizvodnje raspoređenih na rubu grada.Ruski visokoprecizni projektili lansirani su prema lokacijama u Ukrajini koje su od granice udaljeni najmanje 35 kilometara – stoji u priopćenju.

Ukrajinske vlasti rekle su kako su ovi incidenti posljedica ruske agresije, a Mihajlo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog, rekao je kako drugog objašnjenja jednostavno nema. Optužio je Rusiju da cijeli istok Europe želi pretvoriti u ‘nepredvidljivo bojište‘.

U međuvremenu, oglasio se i poljski predsjednik Andrzej Duda koji je rekao da je napad na njegovu zemlju vjerojatno bio nesretni slučaj izazvan ukrajinskom raketom za protuzračnu obranu.

– Jednostavno, teško je za povjerovati da je to bio namjerni raketni napad – zaključio je Duda.

S druge strane, Ukrajina je uputila hitan zahtjev Poljskoj da im se dopusti prilaz mjestu eksplozije u Poljskoj.– Želimo da zajedno s partnerima detaljno proučimo što se dogodilo u Poljskoj – rekao je državni tajnik ukrajinske nacionalne sigurnosti Oleksej Danilov. Dodao je da od saveznika očekuje dokaze koje su dovele do zaključka da je na poljsko selo uistinu pala ukrajinska raketa.