Policajac zaklan u Bruxellesu, napadač vikao “Allahu akbar”. Motiv se istražuje, postoji sumnja u terorizam

Jedan policajac je podlegao ozljedama nakon napada nožem u četvrtak navečer u Bruxellesu, a istragu o događaju vodi belgijsko savezno tužiteljstvo nadležno za slučajeve terorizma.

Policajac je, prema pisanju belgijskih medija, uboden u vrat, a motiv napada još nije utvrđen. Prema pisanju raznih medija, muškarac je uzvikivao “Allahu Akbar”, ali tu informacija tužiteljstvo za sada nije službeno potvrdilo. Napadač je ubijen, javljaju lokalni mediji. Navodno je pogođen u noge i abdomen.

Tamošnji mediji navode kako je počinitelj ranije jučer u policijskoj postaji u Evereu rekao da će ubiti policajce. Nakon toga je ispitan, ali je pušten na slobodu.“Preuzeli smo slučaj jer postoji sumnja u teroristički motiv napada, što će se utvrditi u istrazi”, rekao je za AFP Eric Van Duyse, glasnogovornik saveznog tužiteljstva.

Osumnjičenik, kojeg je ranio drugi policajac, uhićen je i prevezen u bolnicu. Na meti napada bila su dvojica policajaca. Jedan je podlegao ozljedama, a drugi je ranjen.

Oglasila se i ministrica unutarnjih poslova Annelies Verlinden. “Strašne vijesti. Moje misli su prije svega uz obitelj stradalog i pripadnike policije. Pomno pratim situaciju i u bliskom sam kontaktu s gradonačelnikom, načelnikom policije i sigurnosnim službama. Ovo nasilje nad našim narodom je neprihvatljivo”, napisala je Verlinden na Twitteru.

Premijer Alexander De Croo odao je počast ubijenom policajcu i čitavoj službi “koja svakodnevno izlaže život opasnosti kako bi naši građani bili sigurni”. “Iskreno se nadam da će se njegov kolega koji je u bolnici, oporaviti”, dodao je.

Napad se dogodio oko 19.15 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu u bruxelleskoj općini Schaerbeek, u četvrti Gare du Nord.U napadu kojega se motiv još istražuje, muškarac naoružan nožem napao je dvojicu policajaca u ophodnji zadavši im ubodne rane.

Potonji su tada pozvali pojačanje a redarstvenik iz druge ophodnje je pucao iz službenog oružja kako bi “neutralizirao napadača”, izvijestila je novinska agencija Belga.

U Belgiji se od 2016., kada su u džihadističkim napadima ubijene 32 osobe, dogodilo nekoliko napada na pripadnike vojske i policije.

 

Priznajem.hr