Pogubljeni Biden tvrdi da mu je sin izgubio život u Iraku, a umro je od tumora na mozgu u SAD-u

Predsjednik prve svjetske velesile SAD-a Joe Biden javno je rekao da mu je sin izgubio život u Iraku. To nije istina jer je umro od raka mozga u SAD-u.

Podsjetimo se, SAD i Koalicijske snage izvele su vojnu invaziju na državu Irak 2003. godine. Točan broj žrtava ovog rata se ne zna. Procjena je da je broj žrtava od 150.000 ubijenih do čak milijun žrtava.

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je tijekom govora u američkoj saveznoj državi Colorado ponovno napravio još jedan nevjerojatan gaf, piše Jutarnji.hr.Predsjednik najmoćnije svjetske velesile SAD rekao je da njegov sin “izgubio život u Iraku”.

“Samo zamislite. Kažem ovo iskreno. Kažem ovo kao otac čovjeka koji je dobio Brončanu zvijezdu, medalju za istaknute zasluge, i koji je izgubio život u Iraku”, rekao je američki predsjednik u trenutku kada je vojni kamp Hale proglašavao nacionalnim spomenikom.

Najstariji sin predsjednika SAD-a, Beau Biden, služio je u Iraku 2008. i 2009. godine. Šest godina kasnije preminuo je u dobi od 46 godina od raka mozga u Sjedinjenim Državama.

Invazija na Irak

Prvi i glavni povod za rat u Iraku bilo je navodno oružje za masovno uništenje u posjedu iračkoga predsjednika Saddama Husseina. SAD su to smatrale prijetnjom. Drugi razlozi za rat, prema nekim izvorima, bila je navodna suradnja Husseina i al-Qaede, ali nijedan dokaz o ikakvoj suradnji ili vezi između njih nije nikada pronađen. Ostali razlozi bili su iračka financijska potpora palestinskim bombašima samoubojicama, kršenje ljudskih prava, širenje demokracije, kao i bogate rezerve nafte, makar su glasnogovornici invazije zanijekali tu posljednju opasku.Irak je jedna od najbogatijih država na svijetu naftom i nalazi na izuzetno važnom strateškom položaju. Sama invazija je trajala od ožujka do svibnja 2003., u kojoj je Koalicija okupirala Irak i svrgnula vladu Saddama Husseina.

Danas je Irak, nakon invazije SAD-a i saveznika, zemlja u kaosu i anarhiji sa snažnom tendencijom da potpuno utone u građanski rat, o čemu možete pročitati ovdje.