PLENKOVIĆ PRIČA O DRŽAVNOM UDARU: ‘Ovo je bez presedana! Banožić je od danas još jači ministar!’

Premijer Andrej Plenković nalazi se u Dubrovniku na Danima hrvatskog turizma gdje je dao izjavu za medije. Očekuje se i komentar na sukob predsjednika Zorana Milanovića i ministra obrane Maria Banožića koji je zatražio smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja

Podsjetimo, ministar obrane Mario Banožić zatražio je u petak smjenu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Roberta Hranja “zbog nepoštivanja Zakona o obrani” i zbog toga što mu je zabranjeno obraćanje na prisezi 32. naraštaja ročnika u Požegi.

Zbog svega je žestoko reagirao predsjednik.Plenković o dobroj sezoni

“Razgovarali smo kako Vlada može pomoći beskamatnim zajmovima lokalnim samoupravama s obzirom na manjak prihoda. Ova sezona je bila bolja nego prošle godine. Ministarstvo financija će s njima pronaći neko rješenje”, rekao je Plenković.

“Covid nas je koštao do sada 40 milijardi kuna. Mi smo ukupno dali 5 milijardi za turizam. To su sredstva za 190 tisuća radnika”, rekao je Plenković.

 

Strani radnici

“Danas smo pričali o zadržavanju sezonskih radnika jer nam svi govore o manjku radnika. Nije se očekivala ovako zahtjevna i dinamična sezona. Pričali smo i o ubrzavanju izdavanja radnih dozvola za one radnike koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU. Omogućit ćemo koncept stalnog sezonca, da ostanu vjerni svojim poslodavcima”, rekao je.

“Državni udar”

“Vidio sam jedno nedopustivo ponašanje predsjednika, ovo se može nazvati jednim puzajućim državnim udarom. To je bez presedana. Takvo egzaltirano ponašanje suprotno zakonu je nedopustivo. Imamo predsjednika koji je kršio u ovih godinu dana zakone o sudovima, nezakonito ponašanje što je potvrdio i Ustavni sud. Danas krši zakon o obrani koji je izmijenio Sabor dok je on vodio SDP. Imamo predsjednika koji ne čestita Dan državnosti, a na dan Sabora čestita Dan neovisnosti na HRT-u. Održat ćemo Vijeće za obranu i Vijeće sigurnosti da vidimo kako ćemo bitno različite stavove pomiriti. Ovo danas je, on je osnažio ministra obrane u mojoj Vladi, osnažio ga je i jači je nego što je bio jučer”;, rekao je PlenkovićNa pitanje optužuje li on upravo predsjednika za pokušaj državnog udara, premijer kaže:
“Je li to neko privatiziranje vojske? Ako se krše zakoni, kako to nazvati”, pita se Plenković.

“Što više bude napadao Banožića, to će on biti važniji i jači ministar. Vraćamo Hrvatsku vojsku u Vukovar, Varaždin, ulažemo. Napravili smo puno za status vojnika. Nabavili smo avione. Moja Vlada. HDZ je taj koji će ratnom zrakoplovstvu dati takvu silu da nikome ne padne na pamet imati bilo kakve pretenzije na naš teritorij”; rekao je Plenković .

“7 milijardi je proračun naše vojske. Ne generira Vlada konflikt”, zaključio je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.