Plenković o aferi ‘Popovnjača’: Ne vidim problem. Nije propala hrvatska ratna mornarica

Što se tiče vojnih brodova, ja ne vidim što je problem. Radilo se o zaređenju biskupa Vidovića. Vojni ordinarijat je pismeno tražio od ministra da se organizira prijevoz, ministar je to odobrio, kaže Plenković

Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović poručio je jučer kako je premijeru Andreju Plenkoviću poslao novo pismo zbog toga što je ministar obrane Mario Banožić još proljetos besplatno ustupio obalni ophodni brod “Omiš” biskupima kako bi stigli na krizmu. Milanović poručuje kako je Banožić prekršio Zakon o obrani te time napravio kazneno djelo zloupotrijebivši državni novac. ‘Aferu Popovnjača’ su otkrila 24sata.

14 tisuća kuna po satu

Podsjećamo, ministar Banožić dao je besplatno skupi ratni brod  Omiš (OOB-31) kako bi prevezao pripadnike klera s Hvara, među njima biskupa i nadbiskupa, nakon završetka biskupskog ređenja, iako je taj dan bilo 14 linija redovnim putem. Sat vremena plovidbe ovim brodom Hrvatske ratne mornarice, podsjetimo, košta 14.000 kuna.

Novinari su upitali premijera na današnjoj presici je li mu pismo stiglo i o kakvom dokumentu, koji je Milanović spominjao, se radi.

– Ja sam siguran da će on to objaviti, a kad ga objavi, onda ćemo govoriti o njemu. Objavi sva pisma koja pošalje, pa mi taj sport malo i smiješan. Primili smo pismo sinoć, ja sam ga jutros pročitao – poručio je dodavši kako u njemu nije ništa dramatično, a kako je Milanović rekao.

– Ako on to ne objavi u narednih dan-dva, to bi me iznenadilo – rekao je premijer pa se i osvrnuo na cijelu tu situaciju oko davanja broda biskupima.

– Ne znam ja što je tu privlačno. Tu je stvar jasna kao dan – rekao je potvrdivši kako je istina da je ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica taj dan s biskupima također bio na brodu.

– Ja ne vidim što je problem. Dakle, radilo se o zaređenju biskupa Vidovića na Hvaru, Vojni ordinarijat je pismeno zatražio od ministra da li bi se moglo, zbog okolnosti koje su tada bile, organizirati prijevoz iz Hvara nazad u Split, ne znam točno, i ministar je to odobrio. Je li to kazneno djelo? Ja mislim da nije. Je li država propala? Nije. Je li dobro da je to napravljeno? Što se mene tiče, nije nikakav problem. Ne vidim da je tu propala Hrvatska ratna mornarica niti država. Po toj logici mogli bi štošta eliminirati – naglasio je.

A kako se pravdao Banožić?

– Koga ćemo podržavati ako nećemo našu vojnu biskupiju i ono sve što imaju – pravdao se ministar obrane.

Odobrio Banožić

Na spomenuto ređenje došao je tog dana velik broj vjernika i svi su došli redovnom linijom, kojih je bilo sasvim dovoljno.

Kako smo otkrili, taj dan bilo je, ponavljamo, čak 14 linija.

No biskupi, nadbiskupi i ostali na vjersku ceremoniju išli su ratnim brodom.