Pelješki ugostitelj poručio Orbanu da Jadran nije mađarsko more, posjetila ga policija i prijeti mu 200.000 kuna kazne

Tri rečenice ispisane kredom na ploči, kako je krenulo, mogle bi ugostitelja s Pelješca koštati 200 tisuća kuna. Mjesec dana nakon objave fotografije s natpisom upućenim mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, na vrata Jakova Jakše Begovića pokucala je policija.

 

Ovaj 66-godišnji kapetan duge plovidbe, koji se 30 godina bavi ugostiteljstvom, a posjeduje i ribarski obrt te dozvolu za izlov tune, postao je osumnjičenik za povredu dostojanstva Mađara prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Kako navedeni zakon propisuje novčane kazne, a sporna ploča je pred njegovim “Tuna barom” u Trpnju na Pelješcu, propisana kazna za pravnu osobu je umnogome viša nego za fizičku.Naime, ako 66-godišnjeg Jakšu prijave kao fizičku osobu, prijeti mu od pet tisuća do 30 tisuća kuna kazne. U slučaju pak da bude prijavljen kao obrtnik, tada je raspon kazne od deset tisuća do 200 tisuća kuna.

Natpis na ploči je glasio: “Mađare ne služimo. Niste dobrodošli na vaše more. Ako dovedete Hernádija dobro ste došli. To je bio moj odgovor premijeru Orbanu koji je naše more nazvao mađarskim, pa to je valjda svakome jasno. Lijepo sam napisao “na vaše more”, a svi znamo da je Jadransko more hrvatsko. Da sam napisao “na naše more” onda bi i ta policijska istraga imala smisla, a ovako je suluda.

Osim toga, pitam ja vas, pa koji ugostitelj bi tjerao goste bilo koje nacije? Zločesto je pritom izvlačiti natpis iz konteksta jer se ja amaterski bavim satirom, to doslovno svi znaju. Objavljujem na dnevnoj bazi natpise na ploči i komentiram dnevnopolitička zbivanja. Svi se na njih smiju, nitko nije bio uvrijeđen’, kazao je za Slobodnu Dalmaciju.

Begović je i prije objavljivao duhovite, satirične i cinične poruke na ploči ispred svog restorana, a radi li se u ovom slučaju o govoru mržnje utvrdit će Prekršajni sud.

  

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL | Trpanj