PAPA FRANJO POSJETIO NAJSTARIJU KATOLIČKU CRKVU: Skrenuo je pozornost na napetosti između bahreinske sunitske monarhije i šijitske oporbe

Putovanje u Bahrein vrhovnog katoličkog poglavara pape Franje završeno je u nedjelju posjetom najstarijoj katoličkoj crkvi u području Perzijskog zaljeva. Papa je poručio biskupima, svećenicima i redovnicama da ostanu ujedinjeni u službi vjernicima u većinski muslimanskom području.

Papa je u Bahreinu bio četiri dana, a posljednji događaj bio je u crkvi Presvetog srca, izgrađenoj 1939. godine na zemljištu koje je darovao tadašnji vladar, postavivši time Bahrein na put prema jednoj od najsusretljivijih država za nemuslimane u toj regiji.

Bahrein ima dvije katoličke crkve, uključujući modernu katedralu koja je najveća crkva na Arapskom poluotoku, a broji oko 160 tisuća katolika, od kojih su većina strani radnici. Mnogi katolici je također posjećuju iz susjedne Saudijske Arabije, u kojoj je nemuslimanima zabranjeno javno bogoslužje.Papa Franjo je na kraju mise zahvalio bahreinskom kralju Hamadu bin Isi Al Khalifi na “izvrsnom gostoprimstvu”.

Posjet poglavara Katoličke crkve, tek drugi takav posjet Arapskom poluotoku, skrenuo je pozornost na napetosti između bahreinske sunitske monarhije i šijitske oporbe koja optužuje vladu za kršenje ljudskih prava, što vlasti poriču.