Otapanje ledenjaka moglo bi osloboditi tone bakterija. Neke bi mogle biti opasne

Ogromne količine bakterija bi zbog topljenja ledenjaka mogle završiti u svjetskim morima, upozoravaju znanstvenici. Među njima bi se mogli naći i potencijalno opasni patogeni, javlja BBC.

Ledenjaci su velike mase leda formirane stotinama ili tisućama godina, a zbog klimatskih promjena sada se tope zabrinjavajućom brzinom. Zbog njihovog topljenja podigla se i razina mora. Istraživači sa Sveučilišta Aberystwyth proučavali su vodu s ledenjaka diljem Europe, Sjeverne Amerike i s dva mjesta na Grenlandu.

U 80 godina u vodi bi moglo završiti 100.000 tona mikroba

Kažu da je njihova studija još jednom pokazala da se što prije moramo uhvatiti u koštac s klimatskim promjenama. Istraživački tim procjenjuje da bi kroz sljedećih 80 godina u vodu moglo biti otpušteno više od 100.000 tona mikroba. Taj broj može se usporediti s brojem svih ljudskih stanica na Zemlji.Mikrobiolog dr. Arwyn Edwards kazao je da je ovo istraživanje prvi put pokazalo koliko je zapravo mikroorganizama “zarobljeno” u ledenjacima. “Broj otpuštenih mikroorganizama ovisit će o tome koliko će se brzo topiti, to jest, koliko brzo će se zagrijavati planet”, dodao je.

Izračuni tima temelje se na “umjerenom” scenariju zatopljenja, koji je razvio međunarodni panel klimatskih stručnjaka IPCC. Oni procjenjuju da će temperatura na Zemlji do 2100. godine u prosjeku porasti za 2 do 3 stupnja Celzijeva.

Voda s ledenjaka mogla bi značajno utjecati na kvalitetu vode

Povećanjem dotoka vode s ledenjaka u svjetske rijeke, jezera i mora mogla bi se značajno pogoršati kvaliteta vode, objašnjava Edwards. No nakon nekoliko desetljeća ledenjaci će se potpuno otopiti. “Na svijetu postoji oko 200.000 slivova koje napaja ledenjačka voda. Neki od njih vrlo su osjetljiva okruženja slabo razvijena po pitanju hranjivih tvari”, tvrdi on.

“Drugi su pak izvor prihoda za milijarde ljudi čiji opstanak ovisi o vodi koja dolazi iz ovih ledenjaka. Ledenjake smatramo ogromnim zalihama vode, ali trebamo biti svjesni da su oni također posebni ekosustavi”, dodao je. Kaže da u ledenjacima postoje tisuće mikroorganizama, od kojih bi neki mogli biti opasni za ljude. “Rizik za to je vrlo malen, ali i dalje je potrebno to detaljno istražiti”, zaključuje, prenosi Index.hr.

Slično kaže i istraživač ledenjaka dr. Tristram Irvine-Fynn: “Tijekom sljedećih par desetljeća dogodit će se topljenje ledenjaka, moramo poraditi na svom znanju o stanju i sudbini ovih ekosistema. Kada to budemo bolje razumjeli, bolje ćemo moći predvidjeti utjecaj klimatskih promjena na ledenjake i mikroorganizme koje će njihovo topljenje otpustiti u okoliš.”Otkrića ovog istraživanja objavljena su u časopisu Nature Communications Earth & Environment.