Oglasili se iz Facebooka: Evo zbog čega je jučer došlo do šestosatne blokade 3,5 milijardi korisnika

Facebook Inc okrivio je ‘neispravnu promjenu konfiguracije’ za gotovo šestosatnu blokadu koja je spriječila 3,5 milijardi njihovih korisnika u pristupu društvenim medijima i uslugama razmjene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger

Tvrtka na blogu nije navela tko je izvršio promjenu konfiguracije i je li bila planirana. Nekoliko zaposlenika Facebooka koji su željeli ostati anonimni rekli su ranije Reutersu kako vjeruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se usmjerava internetski promet.

Kvarovi internetskih komunikacijskih alata i drugih resursa koji ovise o istoj mreži pojačali su problem, rekli su zaposlenici. Sigurnosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamjerne pogreške, ali ni sabotaže.

Ispadanje Facebooka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom divu društvenih medija nekoliko dana nakon što je zviždač u nedjelju optužio tvrtku da učestalo daje prednost dobiti umjesto suzbijanja govora mržnje i dezinformacija.

Dionice Facebooka još su izgubile na vrijednosti nakon izvješća zviždača, a potom su nastavile padati. Dok je svijet hrlio konkurentskim aplikacijama poput Twittera i TikToka, dionice Facebooka pale su 4,9 posto, što je njihov najveći dnevni pad od studenog prošle godine, javlja Reuters.

“‘Žao mi je za svaku malu i veliku tvrtku, obitelj i pojedinca koji ovisi o nama’, napisao je na Facebooku glavni tehnološki direktor Mike Schroepfer, dodajući da ‘može proći neko vrijeme da dođu do 100 posto’.

https://www.tportal.hr/media/thumbnail/w1000/1533482.jpeg
Zuckerberg na Havajima

Twitter je u ponedjeljak izvijestio o upotrebi većoj od uobičajene, što je dovelo do nekih problema u pristupu postovima i izravnim porukama.

Facebook, koji je najveći prodavač internetskih oglasa na svijetu nakon Googlea, gubio je oko 545.000 dolara prihoda od oglasa u SAD-u na sat, prema procjenama tvrtke Standard Media Index.

Tek nešto prije ponoći počeli su se povezivati s internetskom mrežom, gotovo šest sati nakon globalnog pada.

Ubrzo nakon izbacivanja iz mreže Facebook je priznao da korisnici imaju problema s pristupom njegovim aplikacijama, ali nije dao nikakve pojedinosti o prirodi problema niti je rekao koliko je korisnika pogođeno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.