Odlične vijesti za HNL: Dinamo kandidat za izravan plasman u Ligu prvaka, osvajač kupa ide u Europsku ligu?

Dinamo je već nekoliko godina jedini hrvatski klub koji ostvaruje rezultate u Europi i to ga je dovelo na 29. mjesto ako se gledaju koeficijenti koje su klubovi ostvarili dobrim igrama u europskim natjecanjima. Do sada je to značilo lakše protivnike u kvalifikacijama za Ligu prvaka/Europsku ligu, gdje su Modri bili nositelji, ali bi od sezone 2024/25 Dinamo mogao preskočiti kvalifikacije i imati izravan plasman u Ligu prvaka!

O čemu je riječ? Od sezone 2024./25. dolazi do promjene u podjeli mjesta u grupnoj fazi Lige prvaka. Ako se dogodi da osvajač Lige prvaka prethodno već osigura ulazak u Ligu prvaka kroz domaće prvenstvo, prazno mjesto ne bi, kao što je to sada bio slučaj, dobila liga koja u tom trenutku drži 11. mjesto po koeficijentima.

Umjesto toga, direktni plasman u Ligu prvaka ostvarit će klub s najvećim koeficijentom u takozvanom ‘Putu prvaka’ kvalifikacija, u kojem se inače natječu prvaci slabije rangiranih liga koje nemaju direktno mjesto u Ligi prvaka. Dinamo baš tamo godinama igra za ulazak u elitu, a dobra vijest je da će sad dobiti šansu preskočiti kvalifikacije.Umjesto 11. lige po koeficijentu, izravan plasman u skupine Lige prvaka dobit će klub s najvećim koeficijentom u takozvanom ‘Putu prvaka’ kvalifikacija. U tom putu se nalazi i Dinamo, jednako kao i drugi prvaci država čije lige nemaju osigurano mjesto u Ligi prvaka. Ovom promjenom se Modrima otvara prilika da preskoče kvalifikacije i igraju u skupini Lige prvaka.

Tko su najozbiljniji Dinamovi konkurenti?

Među klubovima koji se natječu u ‘Putu prvaka’, Dinamo je već nekoliko sezona među klubovima s najvećim koeficijentom. To znači da bi bio izgledni kandidat da dobije mjesto u grupi Lige prvaka. Gledamo li trenutno stanje među konkurentima Modrih, Šahtar je malo više ispred njih, a zbog odličnih nastupa ove sezone u Ligi prvaka, tik ispred Modrih se probio i Club Brugge.

Gledamo li druge konkurente koji su trenutno iza hrvatskog prvaka, ali su veoma blizu su Kopenhagen, Slavia Prag i Basel. 

Direktno.hr