Novi zakon: ‘Svaki išijas, križobolja i bol u očima razlog za oduzimanje vozačke’

Pobunili su se i pacijenti. U medijima smo ukazivali na sve nelogičnosti i zamke ovakvog zakona. Naše očekivanje je da u najmanju ruku da zakon ide u treće čitanje, rekla je.

 

Svaki liječnik koji je pregledao pacijenta ima obvezu pri svakom pregledu procijeniti i njegovu sposobnost upravljanja motornim vozila. Ako procijeni, temeljem svog subjektivnog osjećaja jer konkretni pravilnik o tome ne postojim da pacijent ne može sigurno upravljati vozilo, odmah o tome obavještava policiju i pacijent ostaje bez vozačke dozvole, rekla je predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine Nataša Ban Toskić u razgovoru za N1.

Ona je prokomentirala nove izmjene zakona o sigurnosti na cestama.

– Pobunili su se i pacijenti. U medijima smo ukazivali na sve nelogičnosti i zamke ovakvog zakona. Naše očekivanje je da u najmanju ruku da zakon ide u treće čitanje ili da bude u potpunosti povučen u ovom dijelu koji se tiče obiteljskih liječnika u prijavljivanju vlastitih pacijenata, odnosno u storniranju njihovih vozačkih dozvola momentalno tijekom pregleda – kazala je Ban Toskić.

Ona navodi da bi prema ovome, svaki išijas, križobolja, bol u koljenu, upala očiju, svaka jednostavna bolest bila bi razlog za storniranje vozačke dozvole.

Istaknula je kako ne postoji definirano vremensko razdoblje koliko bi dugo ostao pacijent bez vozačke dozvole. Ali navodi, da će to dovesti do nejednakosti jer će svaki liječnik arbitrarno odlučivati koji lijek mogao utjecati na sposobnost upravljanja vozilom.

– Vjerojatno će nas ljudi početi izbjegavati – rekla je.

– Nitko neće policiji prijaviti konkretnu dijagnozu, ali činjenica da će prijaviti promjenu zdravstvenog stanja i odmah stornirati vozačku dozvolu je dovoljan razlog da nas pacijenti zaobilaze u širokom luku – zaključila je.

 

 

24sata.hr

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL