NOVI PROBLEMI S OBNOVOM U BANOVINI: Tvrtke koje grade kuće idu u stečaj

Trgovački sud u Osijeku donio je u srijedu rješenje kojim se otvara predstečajni postupak nad požeškom građevinskom tvrtkom Presoflex gradnja d.o.o. U idući 21 dan vjerovnici moraju imenovanom povjereniku prijaviti tražbine, a prvo ročište u postupku zakazano je za 1. ožujka 2023. godine, piše Večernji list.

Presoflex gradnja ima ugovor za gradnju 48 zidanih zamjenskih kuća na potresom pogođenom području te je, zajedno s tvrtkom Lavčević, dio konzorcija koja gradi šest zamjenskih višestambenih zgrada u Petrinji i Gvozdu.

Otvaranje predstečajnog postupka čeka i Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada koji je u blokadi već mjesec dana kao i njihova tvrtka kćer Mipek d.o.o. iz Križa čiji je račun u blokadi od 12. listopada. Zajedno zapošljavaju nešto više od 350 ljudi. Elektrocentar Petek mora prvo riješiti zahtjeve za stečaj koje su protiv njih podnijele pojedine tvrtke, a u do sada objavljenoj dokumentaciji iznose da su 12. listopada imali neizvršene osnove za plaćanje od 7,433.283 kune.Mipek ima ugovore sa Središnjem državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje o gradnji 76 zamjenskih tipskih montažnih kuća suhom drvenom gradnjom s rokom završetka od 120 dana po kući. Upravo je Mipek d.o.o. pobijedio na prvom natječaju za zamjenske kuće i prvi počeo s gradnjom 1. veljače, a do sada je dovršio tek jednu kuću. Onu prvu, čija je gradnja počela 1. veljače u Selima kod Siska, nije još dovršio te je probio rok za čak 150 dana. Na njihov rad bilo je puno primjedbi.