Njemačka najavljuje ulazak u rat s Rusijom?

Njemački političar Mazen tvrdi da Njemačka slanjem borbenog vozila pješaštva Marder u Kijev postaje strana u sukobu s Rusijom.

Slanjem teških borbenih vozila u Ukrajinu Njemačka postaje ratoborna strana protiv Rusije, rekao je u intervjuu za Ekspres Hans-Georg Maasen, bivši predsjednik njemačke Savezne službe za zaštitu ustava.

“Ako ne isporučujemo lijekove, nego oružje, onda naravno riskiramo da postanemo sudionici sukoba. Morate shvatiti da smo sada strana u sukobu protiv Rusije”, rekao je Masen.Također smatra da bi Njemačka zbog isporuke BMP Marder mogla postati meta ruskih napada.

Osim toga, političar je primijetio da Ukrajina, s gledišta ustavnih ljudskih prava, nije slobodna zemlja.

“Ukrajina nije bastion ljudskih prava, slobode i mira na Zapadu – nije, čak i ako njemačke novine i političari kažu suprotno”, komentirao je.

Njemački kancelar Olaf Scholz i američki predsjednik Joe Biden dogovorili su u četvrtak u telefonskom razgovoru slanje teške vojne opreme u Kijev. Njemačka je objavila spremnost za isporuku borbenih vozila pješaštva Marder i sustava protuzračne obrane Patriot. Predstavnik njemačkog kabineta ministara Steffen Hebestreit izvijestio je u petak da se radi o nabavi oko 40 Marder BMP-ova.

Zbog ruske specijalne operacije u Ukrajini, SAD i njegovi saveznici u NATO-u podržavaju Kijev slanjem oružja vrijednog desetaka milijardi dolara.Moskva je sa svoje strane u više navrata rekla da opskrba zapadnim oružjem samo produžava sukob, a transport oružja postaje legitimna meta ruske vojske.