NIŽU SE REAKCIJE NA REZOLUCIJU Izetbegović očekivano zadovoljan, Dodik kritizirao Njemačku i ‘muslimanske nacionaliste’

Rezolucija o BiH koju je u petak usvojio Bundestag podigla je puno prašine na političkoj sceni Bosne i Hercegovine, ali i Hrvatske, koja mjesecima inzistira na provedbi Daytonskog sporazuma i u skladu s tim i na promjenama izbornog zakona kako bi se osiguralo da na predstojećim izborima u BiH najavljenim za listopad ponovno ne dođe do preglasavanja Hrvata.

 

Izvjestitelj njemačkih socijaldemokrata za zapadni Balkan Adis Ahmetović, jedan od kreatora i predlagatelja rezolucije, nakon njezina usvajanja u petak rekao je za portal sarajevskog “Dnevnog avaza” da je iznimno važna poruka to što su dokument uz klubove stranaka vladajuće koalicije podržali i zastupnici iz kluba CDU/CSU, sestrinske grupacije HDZ-a u BiH i Hrvatskoj.Ključni političari u BiH usvajanje rezolucije o njihovoj zemlji u Bundestagu, kako je to već uobičajeno, vide na potpuno oprečne načine.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nije se izravno oglasio no zato je priopćenjem reagirala koordinacija Hrvatski narodni sabor (HNS) kojoj je on također na čelu. Ahmetovića su označili najodgovornijim za sadržaj rezolucije i tog SPD-ova zastupnika proglasili su  “radikalnim bošnjačkim unitaristom”.

“Rezolucija je de facto poziv na rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995. godine. Model federalizma i institucionalne ravnopravnosti kroz legitimne političke predstavnike je temelj Daytona i jedini jamac za europsku Bosnu i Hercegovinu”, stoji u reagiranju HNS-a.

Na sličan način rezoluciju je prokomentirao i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

“Da Njemačka zaista želi dobro BiH, kako govore, uložila bi svoj utjecaj u EU i dali status kandidata BiH. Ovako je lakše pisati bespredmetne rezolucije koje nikome nisu od koristi, osim onima koji se hrane ovakvim međunarodnim aktivnostima, a to su muslimanski nacionalisti”, kazao je Dodik.Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je pak da je zadovoljan činjenicom da sazrijeva spoznaja o stvarnom stanju u BiH i uzrocima problema koje ta zemlja i dodao da je Njemačka tek jedna u nizu među državama koje su odlučile reagirati na to.

“Prije ili kasnije morat će se suprotstaviti određenim faktorima u BiH”, kazao je Izetbegović za javni servis BHRT.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ranije u petak ocijenio je da prihvaćena rezolucija “neobvezujuća politička izjavi potaknuta od jednog zastupnika bošnjačkog podrijetla koja ne  odražava službeni stav Njemačke” i poručio da je službeni stav Berlina sadržan u aktima Europske unije.

 

 

Direktno.hr | Foto: Epa/Direktno