“Ne znam množenje, ali znam čitati i pisati”: Darka (26) nitko neće da zaposli, zbog nemaštine je sjekao vene

Njega i bolesnu majku su, kaže, napustili svi, i obitelj i prijatelji.

Darko Đokić (26) iz Valjeva, iako mlad, zbog bolesti muči muku da nađe posao. Sa majkom Radmilom, koja je također bolesna, živi na rubu egzistencije. Kako u očaju kaže, svi su ih napustili – obitelj, prijatelji pa čak i otac koji se ne javlja.

Otac me je viđao u tvrtki, nije htio ni da mi se javi – jada se Darko na početku razgovora.Majka Radmila i on žive u malom stanu, koji im je dodjelila općina. Primali su socijalnu pomoć od koje im, kada plate stan, ostane 130 kuna, a stan su plaćali 580. Nisu ni sanjali, dodaje on, da će i bez te pomoći ostati, preko noći.

– Živjeli smo od tih novaca, majka i ja imamo istu bolest, i proglašeni smo invalidima zbog loše motorike. Ona je starija i nije sposobna da radi, a ja sam se trudio, ali nitko neće da me zaposli. Prestali smo da dobijamo socijalnu pomoć, kao i pomoć za plaćanje stan. Živimo u strahu, jer nam prijeti izbacivanje, četiri meseca nismo platili stanarinu – priča Darko.

Kako kaže, trudio se da pronađe posao, i molio je, a onda je isti i dobio. No, nije potrajalo.

Otac ih je, dodaje, napustio, a uz njega i cijela obitelj.– Otac i majka su se razveli, od tog trenutka nismo bili u kontaktu, jer je on tako želio. Ne pita nas kako smo, radili smo u istoj tvrtki, nikada mi se nije ni javio niti obratio. On je tamo za stalno, ima dobru plaću, a nikada nam nije pomogao.

Životne okolnosti i sve nedaće koja su ga pogodile, dovele su ga do toga da digne ruku na sebe

– Isjekao sam vene, ali su lječnici reagirali brzo i uspio sam da preživim. Ne znam kako ću dalje, novca nemam, posao nitko neće da mi ponudi, a račini samo idu. Ne znam kao bih vam opisao ovaj život u nemaštini – u očaju završava Darko.

Darko je do nedavno bolovao od zečije usne i loših zuba, jer nije bio u mogućnosti da ide kod stomatologa. Srećom, bar taj problem mu je nedavno rješen.

– Pohađao sam osnovnu školu redovno do petog razreda, nakon čega su me prebacili u odjeljenje za osobe sa posebnim potrebama. Završio sam i srednju školu. Znam čitati i pisati, znam oko računala, matematika mi ide slabije. Ne znam samo tablicu množenja – dodaje on.

Ukoliko želite pomoći Darku, možete kontaktirati sa njim na broj telefona 063/1438-296.

 

Računi za uplatu:Raiffeisen banka: 265-0000006330323-86

PayPal: djokicd371@gmail.com