Ne čekajte, pomozite! Evo kako do potpunog oprosta za naše pokojnike ovih dana

Kroz izvanrednu milost Crkve možemo pomoći da uđu u raj

 

Iznimno je djelo milosrđa moliti za duše pokojnika te za njih prikazivati žrtvu svete mise kako bi one što prije doživjele radost Neba te okončale čistilišne muke, obavijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U Katekizmu katoličke crkve piše: „Oni koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti, iako su sigurni za svoje vječno spasenje, moraju se poslije smrti podvrgnuti čišćenju kako bi postigli svetost nužnu za ulazak u nebesku radost. To konačno čišćenje izabranih, koje se posve razlikuje od kazne osuđenih, Crkva naziva čistilištem“ (br. 1030 – 1031).

Potpuni oprost od vremenitih kazni za duše u čistilištu, dakle za pokojnike „koji umru u milosti i prijateljstvu s Bogom, a nisu potpuno čisti“ (usp. prethodni citat iz KKC), dio je duhovnog blaga Crkve te se vjernici žarko potiču da ih uključe u svoje molitve.

 

Kako postići potpuni oprost za pokojnike?

Potpuni oprost za pokojnike čije su duše u čistilištu može postići onaj: 1. tko pohodi groblje i u dane od 1. do 8. studenoga moli za pokojnike;

2. tko na svetkovinu Svih Svetih (1. studenog) i na Spomen svih vjernih pokojnika ili „Dušni dan“ (2. studenog) ili po dopuštenju Ordinarija u nedjelju prije ili poslije pohodi crkvu ili oratorij i

3) tamo ispovijeđen pristupa sv. pričesti, moli Oče naš, Vjerovanje i moli na nakanu Svetog Oca. (Izmoliti molitvu za nakane svetog Oca pape Franje!)

 

Potpuni oprost za pokojne kroz čitav mjesec studeni

Objavom dekreta Apostolske pokorničarne utvrđena je mogućnost dobivanja potpunog oprosta za pokojne kroz čitav mjesec studeni. Dakle, gornja tri uvjeta možete ispuniti u bilo koji dan u mjesecu studenom. U dokumentu je navedeno kako su povod odluci bile razne molbe primljene od raznih svetih pastira Crkve koji su to tražili zbog trajanja pandemije.

Iz obnovljene velikodušnosti Crkve, vjernici će zasigurno crpiti pobožne nakane i duhovnu snagu da svoj život usmjere prema evanđeoskom zakonu, u sinovskom zajedništvu i odanosti Papi, vidljivom temelju i pastiru Katoličke Crkve, navode među ostalim u dekretu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.